Sveriges bästa villa utsedd

ANNONS
|

Under tisdagskvällen prisades bostadshuset Mölle by the Sea av Sveriges Arkitekter och tilldelades villapriset för 2016.

Placeringen på tomten, avancerade tekniska lösningar och en "fulländad" trappa var avgörande faktorer när det skånska Mölle-huset besegrade ett skärgårdshus, en villa i en Stockholmsförort och ett hus i Linköpings kommande stadsdel Vallastaden.

"Planlösningen ger perfekta förhållanden mellan öppenhet, utsikt och avskildhet. Genom att dra nytta av läget är vi utomhus och inomhus på samma gång", lyder juryns motivering – ord som påminner starkt om ett av "Sommartorpet"-programledaren Ernst Kirchsteigers mer minnesvärda citat: "Det är som att ute och inne vill varandra någonting".

Göteborgs-hus prisat

Även bostadshuset HSB Studio 1 i Örgryte har prisats utav Sveriges Arkitekter. Bostadshuset har tilldelats det så kallade Kasper Salin-priset, ett pris som har deltas ut tilll årets bästa byggnad, av Sveriges Arkitekter sedan 1962.

ANNONS

"För en förebildligt väl utformad vardagsarkitektur, i nära samarbete mellan arkitekt och byggherre. Skicklig och inlevelsefull gestaltning av rum och materialbehandling, både i den lilla och stora skalan, har medvetet getts en central plats", lyder juryns motivering.

- Att Juryn i år har valt att premiera vardagsarkitekturen är ett gott tecken på att vi i Sverige också är bra på att gestalta hus med mindre högtidliga funktioner", säger Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson i ett pressmeddelande.

ANNONS