Sverigedemokraterna växer – på Moderaternas bekostnad

Kristersson blev nedröstad, Löfven likaså. Annie Lööf, som tagit över stafettpinnen, vill inte göra sig beroende av SD. Samtidigt växer partiet i GP/Sifos senaste väljarbarometer.
– De moderata förlusterna går främst till SD, säger opinionschefen Toivo Sjörén.

ANNONS
|

GP/Sifos väljarbarometer för november visar på små skillnader i partisympatierna jämfört med både valet i september och föregående månad. De tydligaste förändringarna är att SD växer samtidigt som Moderaterna tappar.

– Moderaterna tappar jämfört med valet, samtidigt som SD går upp. Övriga står rätt stilla, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo och fortsätter:

– De moderata förlusterna går främst till SD, det finns ett utbyte även med C och L men det går åt båda håll så det blir ett nollsummespel.

SD:s högsta notering

Faktum är att Sverigedemokraterna får den högsta siffran, 19,3 procent, som partiet någonsin fått i GP/Sifos väljarbarometer.

– Man ska inte hårddra det eftersom det bara handlar om en tiondel, men jag tror det är en effekt av allt tal om huruvida man ska prata med SD eller inte. Det skapar sympatier för SD, framförallt hos en del moderater. De blir också uppmärksammade, V och MP är i stort sett bortglömda i de här diskussionerna, säger Toivo Sjörén.

ANNONS

Centerpartiet och Liberalerna, som till stor del ses som nyckelpartier för en eventuell regeringsbildning, tycks inte ha påverkats alls av allt strålkastarljus den senaste tiden.

– Vi ser inga tecken på att den nuvarande situationen påverkar C och L varken positivt eller negativt, säger Toivo Sjörén.

LÄS MER:Ingen har någonting att vinna på ett extra val

"SD omtalas hela tiden"

Stefan Dahlberg, statsvetare vid Göteborgs universitet, tror att Sverigedemokraternas ökning beror på att fokus har riktats mot vem som minst vill samarbeta med partiet under regeringsbildningen.

– Sverigedemokraterna omtalas hela tiden och blir utfrysta, man kan möjligen tolka de växande siffrorna som att det är någon form av sympati för partiet, säger han och fortsätter:

– Att Moderaterna drabbas av det kan man tycka inte är helt intuitivt, Kristersson har ändå försökt. Men bland många moderata väljare är man kanske besvikna över att det inte blir någon Moderatregering och att det inte blir en Alliansregering överhuvudtaget på grund av Sverigedemokraterna, när ingen av de andra vill samarbeta med dem.

Stefan Dahlbergh är statsvetare vid Göteborgs universitet.
Stefan Dahlbergh är statsvetare vid Göteborgs universitet. Bild: Carl-Henrik Trapp/Göteborgs Universitet

Men Stefan Dahlberg är ändå förhoppningsfull kring att Sverige kommer få någon typ av regering.

– Det kanske blir någon mittenregering med Annie Lööf eller en enpartiregering med Socialdemokraterna, det tror jag är det mest sannolika just nu.

Tror inte på extraval

Han tror dock att Annie Lööfs möjligheter att komma med ett förslag till regering hänger mycket på Stefan Löfven. Samtidigt som Socialdemokraterna aldrig kommer att gå med på en blocköverskridande lösning om inte Stefan Löfven får statsministerposten, så kommer Annie Lööf inte godkänna Löfven som statsminister, menar Stefan Dahlberg.

ANNONS

Han tror heller inte att risken för ett extraval är speciellt stor.

– Ingen skulle direkt tjäna på ett extraval. Det skulle inte lösa något och jag tror att alla partier inser det. De enda som skulle vilja ha det är ju Sverigedemokraterna eftersom de ökar enligt de senaste opinionsundersökningarna. Partierna har ju fått sina mandat och det är upp till dem att lösa det. Väljarna har sagt sitt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS