Kocken Frida Bäcke i det svenska laget placerar ut tävlingsbidragen.
Kocken Frida Bäcke i det svenska laget placerar ut tävlingsbidragen.

Sverige tar täten i kock-OS

Med rätter från tre sorters fisk, sallad av sjögräs toppad med kex gjorda på bläckfiskbläck och pastej på kasserad pumpa har svenska kocklandslaget lyckats ta guld i den första deltävlingen i kock-OS.

ANNONS
|

På lördagsmorgonen, efter många timmars förberedelser, ställde laget ut smakbitar: en femrättersmeny och en trerätters vegetarisk meny, samt en rad efterrätter, för bedömning på det så kallade kalla bordet. Vad bordet skulle innehålla fick kockarna information om för drygt ett år sedan. Senare på kvällen fick de svenska kockarna veta att de vunnit guld.

I momentet "kalla bordet" bedömer domarna rätternas uppläggning, tekniken, val av råvaror och menyns upplägg. Men de smakar inte.

"Meningen är att utställningen ska blända ögat. Avdragen kan vara allt från ett flarn som är för tjockt, till en upprepning av form, eller något som inte är korrekt utfört enligt menyn", skriver lagledare Jonas Franzén i ett pressmeddelande.

ANNONS

Laget ligger nu väl till för att kunna få en topplacering i hela "Culinary Olympics" då poängen från "kalla bordet" slås ihop med resultatet i det andra och sista tävlingsmomentet, "varma köket", som avgörs på tisdag.

Tävlingen hålls i Erfurt, Tyskland, och det svenska laget försvarar sitt guld från "Culinary Olympics" 2012.

ANNONS