Med en skulptur från ett 55 kilo tungt chokladblock, glasstårtor, chokladtårtor och desserter kan Sverige nu titulera sig som nordiska mästare i konditori.
Med en skulptur från ett 55 kilo tungt chokladblock, glasstårtor, chokladtårtor och desserter kan Sverige nu titulera sig som nordiska mästare i konditori.

Sverige nordiska mästare i konditori

ANNONS
|

- Vi är jättestolta, framför allt med tanke på motståndet. Danmark tillhör världens bästa konditorlandslag och har gjort det under många år. Vi har legat snäppet bakom, så vi ser det som ett kvitto på utvecklingen av laget, säger Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer, till TT.

I nordiska mästerskapen i konditori och bageri tävlade landslagen från hela Norden i en rad grenar.

ANNONS

En enorm glädje och en enorm lättnad, beskriver Martin Morand, konditor i svenska konditorlandslaget, vinsten. Tillsammans med lagkamraten Jessica Sandberg och lagledare Tony Olsson har de tränat i ungefär en och en halv månad i 14–18 timmar nästan varje dag.

- Det är fantastiskt stämning och vi har fått mycket bra respons. Det är många som kommer och beskådar skulpturerna och ställer frågor, berättar Martin Morand.

Det svenska konditorlandslaget serverade desserter, en glasstårta och en glaserad chokladtårta. Sverige vann på grund av helheten, jämnheten och smakerna, enligt juryn.

- Smakerna är det som är absolut viktigaste. Men man får inte glömma det visuella för man äter ju med ögat. Men det är viktigt att om något är vackert att balansera upp med smakerna för att väga upp förväntningarna, säger Martin Morand.

Bland bagarna vann Norge och Sverige knep en tredje plats.

ANNONS
TT

Fakta: Bagare och konditor

Bageri kan man något förenklat beskriva som de som utgår från mjöl och konditori de som utgår från grädde och socker. Tårtor och bakelser är konditori och bageri är matbröd, bullar och wienerbröd.

Internationellt sett är det väldig stor skillnad mellan en bagare och en konditor. Så var det även i Sverige förr i tiden. Historiskt var konditor ett av de mest välbetalda LO-yrkena och bagare ett av de minst välbetalda.

Nu för tiden utbildas man till bägge yrkena samtidigt. Det är först på högre nivå de skiljs åt igen.

ANNONS