En man inspekterar ett hus vid en gata där vattnet börjat dra sig tillbaka i staden Obrenovac cirka 30 kilometer sydväst om Belgrad.
En man inspekterar ett hus vid en gata där vattnet börjat dra sig tillbaka i staden Obrenovac cirka 30 kilometer sydväst om Belgrad.

Sverige bygger vattenverk i Bosnien

ANNONS
|

Anders Olsson leder ett svenskt elvamannateam som bygger sex mobila vattenreningsverk i kantonerna Tuzla och Zenica i nordöstra Bosnien Hercegovina. De är utsända från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Göteborgaren Alexander Popovic är student i Serbiens huvudstad Belgrad. I förra veckan stängdes universiteten i stan, bland annat för att studenterna skulle kunna vara hjälparbetare för de många som drabbats av översvämningarna i Serbien.

- Några kamrater och jag samlade in pengar för att köpa hygienartiklar till människor som tvingats överge sina hem främst i Obrenovac, berättar han.

Obrenovac är en stad som ligger 30 kilometer sydväst om Belgrad. En stor del av de 71000 invånarna drabbades väldigt hårt när floden Sava svämmade över sina bräddar.

ANNONS

De båda kantonerna Tuzla och Zenica, där Anders Olsson arbetar, ligger intill floden Bosna. De är också mycket hårt drabbade av översvämningarna för fyra veckor sedan.

- På sina håll är naturen oändligt vacker. Men nära floden ser det ut som en krigszon, säger han.

I måndags var han och delar av det svenska teamet i den lilla byn Topcic Polje. Här bodde 1500 invånare innan Bosna svämmade över.

- Hela infrastrukturen är förstörd i Topcic Polje. Undervåningarna i många av husen är fyllda av jordmassor och det finns tonvis av skräp som översvämningarna fört hit, berättar han.

Tillsammans med det lokala civilförsvaret bygger det svenska teamet tre mobila vattenreningsverk i Tuzla och lika många i Zenica.

Anders Olsson är fylld av beundran för de lokala medarbetare han och de andra svenskarna jobbar med.

- De har upplevt några av de värsta dagarna i sina liv när regnet och floderna ödelade stora delar av deras land. Nu skall de fatta vettiga och snabba beslut. Och samtidigt orka stå ut med vad de själva upplevt och får uppleva när vi bygger vattenreningsverken, säger Olsson.

Många av dem som fått överge staden den serbiska staden Obrenovac får inte återvända, trots att vattenmassorna börjar dras tillbaka.

ANNONS

- I delar av Obrenovac stod vattnet tre meter högt i husen. En del av husen går inte att rädda, andra är direkt farliga att återvända till. Myndigheterna måste kontrollera dem noga, innan människor kan återvända, berättar Alexander Popovic.

Belgradborna är tveksamma till att handla livsmedel på marknaderna runt om i stan.

- I vanliga fall är marknaderna dit belgradbor går för att handla frukt och grönsaker. Men nu är oron stor för att livsmedel är angripna av bakterier när floderna svämmat över åkrar, säger Alexander Popovic.

- Nästan alla jag känner och möter har drabbats på ett eller annat sätt. Och så vet man att det kommer att ta år och kosta enorma pengar för Serbien och Bosnien att bygga upp vad översvämningarna förstört. Man talar om belopp på mellan fem och tio procent av de ländernas BNP, säger Alexander Popovic.

Anders Olsson och hans team från MSB behöver tre dagar för att bygga vart och ett av de sex mobila vattenreningsverken i Bosnien.

- Samtidigt skall vi utbilda lokala myndigheter i hur man tar ned dem, hur man flyttar och bygger upp verken. För de skall stanna här, Sverige skänker dem till de bosniska myndigheterna för framtida behov, säger Anders Olsson.

ANNONS
ANNONS