Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/7

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Svenskt bluffhotell polisanmält

  På hemsidan gick det att boka prisvärda rum på ett lyxhotell i Abisko. I själva verket existerade inte hotellet och bilderna var tagna från en österrikisk skidort. Nu har turistföreningen i Kiruna polisanmält bluffmakarna.

  Hotellet beskrivs som ett fyrstjärnigt hotell som bara ligger fem minuters promenad från Abisko östra station. Tre kilometer bort ska turistcentret och Aurora Sky Station finnas, där det går att se det vackra norrskenet. Hemsidan pryds också av bilder på norrsken, lyxiga hotellrum och information om att maten från den säsongsanpassade menyn kommer från lokala råvaror. Problemet är att hotellet inte existerar i verkligheten, vilket P4 Norrbotten tidigare har rapporterat om.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Hemsidan stängdes ner

  Adressen från hemsidan finns i Abisko, men det ligger inte något hotell där. När turistföreningen fick höra talas om bluffhotellet gjordes en polisanmälan.  

  – Vi valde att inte kontakta upphovsmännen själva. Utan lät istället myndigheterna utföra sitt arbete, säger Daniel Rosenfors, vd för Kiruna Lappland.

  Hemsidan är nu nedstängd. Ifall det berodde på polisanmälan vet inte Daniel Rosenfors. Turistföreningen Kiruna Lappland känner inte till någon som har blivit lurad att betala för de icke-existerande hotellrummen.

  – Nej, men det här är en form av bedrägeri som det finns en risk att det händer fler gånger. Trenden i samhället är att fler bokar sina resor direkt via internet. 

  Han ser det som en fördel för Kiruna att många bokar resor dit via reseagenter och organiserade turer. Till skillnad från i storstäder där folk känner sig mer bekväma att arrangera resan på egen hand.

  Bilderna föreställer andra hotell

  Bilderna som marknadsför hotellet på hemsidan kommer från flera andra hotell. Ingen av dem kommer från Abisko eller ens från Sverige. Fotot som ska föreställa hotellet utvändigt är i själva verket ett hotell i den österrikiska skidorten Sölden. Skylten med hotellets namn har suddats ut i ett bildredigeringsprogram. Foto på den stora swimmingpoolen kommer från ett hotell i Bukarest. 

  Engelsktalande person svarar i telefon

  Telefonnumret till den receptionen, som ska vara öppen dygnet runt, är ett svenskt nummer. Personen som svarar när GP ringer pratar engelska och vill inte uppge sitt namn.

  – Det är många som har ringt mig och tror att jag jobbar på något hotell. Men det gör jag inte. 

  Personen säger att han inte vet hur hans nummer har hamnat på bluffhotellets hemsida och att han är en affärsman som reser mycket. Sedan lägger han på luren. 

  Numret visar sig tillhöra en operatör som erbjuder tjänster för IP-telefoni och virtuella telefonnummer. Även om numret inleds med ett svenskt landsnummer, behöver det därmed inte röra sig om en svensk telefon. 

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.