Svenskt bluffhotell polisanmält

På hemsidan gick det att boka prisvärda rum på ett lyxhotell i Abisko. I själva verket existerade inte hotellet och bilderna var tagna från en österrikisk skidort. Nu har turistföreningen i Kiruna polisanmält bluffmakarna.

ANNONS
|

Hotellet beskrivs som ett fyrstjärnigt hotell som bara ligger fem minuters promenad från Abisko östra station. Tre kilometer bort ska turistcentret och Aurora Sky Station finnas, där det går att se det vackra norrskenet. Hemsidan pryds också av bilder på norrsken, lyxiga hotellrum och information om att maten från den säsongsanpassade menyn kommer från lokala råvaror. Problemet är att hotellet inte existerar i verkligheten, vilket P4 Norrbotten tidigare har rapporterat om.

Hemsidan stängdes ner

Adressen från hemsidan finns i Abisko, men det ligger inte något hotell där. När turistföreningenfick höra talas om bluffhotellet gjordes en polisanmälan.

– Vi valde att inte kontakta upphovsmännen själva. Utan lät istället myndigheterna utföra sitt arbete, sägerDaniel Rosenfors, vd för Kiruna Lappland.

ANNONS

Hemsidan är nu nedstängd. Ifall det berodde på polisanmälan vet inteDaniel Rosenfors. Turistföreningen Kiruna Lappland känner inte till någon som har blivit lurad att betala för de icke-existerande hotellrummen.

– Nej, men det här är en form av bedrägeri som det finns en risk att det händer fler gånger. Trenden i samhället är att fler bokar sina resor direkt via internet.

Han ser det som en fördel för Kiruna att många bokar resordit via reseagenter och organiserade turer. Till skillnad från i storstäder där folk känner sig mer bekväma att arrangera resan på egen hand.

Bilderna föreställer andra hotell

Bilderna som marknadsför hotellet på hemsidan kommer från flera andra hotell. Ingen av demkommerfrån Abisko eller ens från Sverige. Fotot som ska föreställa hotellet utvändigt är i själva verket ett hotell i den österrikiska skidorten Sölden. Skylten med hotellets namn har suddats ut i ett bildredigeringsprogram. Foto på den stora swimmingpoolen kommer från ett hotell i Bukarest.

Engelsktalande person svarar i telefon

Telefonnumret till den receptionen, som ska vara öppen dygnet runt, är ett svenskt nummer. Personen som svarar när GP ringer pratar engelska och vill inte uppge sitt namn.

– Det är många som har ringt mig och tror att jag jobbar på något hotell. Men det gör jag inte.

ANNONS

Personen säger att han inte vet hur hans nummer har hamnat på bluffhotellets hemsida och att han är en affärsman som reser mycket. Sedan lägger han på luren.

Numret visar sig tillhöra en operatör som erbjuder tjänster för IP-telefoni och virtuella telefonnummer. Även om numret inleds med ett svenskt landsnummer, behöver det därmed inte röra sig om en svensk telefon.

ANNONS