Svenskarna är bland de lyckligaste i EU, enligt en ny undersökning. Här njuter några av solen vid Scaniaparken i Malmö efter en varm julidag. Arkivbild.
Svenskarna är bland de lyckligaste i EU, enligt en ny undersökning. Här njuter några av solen vid Scaniaparken i Malmö efter en varm julidag. Arkivbild.

Svenskarna trygga och optimistiska

Sverige är det land i EU där befolkningen är mest positiv inför framtiden. I en ny EU-undersökning tillhör Sverige toppländerna i nästan alla kategorier.

ANNONS
|

När EU frågat över 37000 personer i 33 länder om livskvalitet sticker Sverige ut som ett land där invånarna verkar må särskilt bra. Sverige är exempelvis det land där flest personer, 85 procent, är optimistiska över sin framtid. Svenskarna slås enbart av finländarna när det kommer till att se ljust på barnbarnens framtid. 83 procent av de svarande i Sverige ser positivt på sina barnbarns framtid, i Finland är siffran 86 procent.

Sverige tillhör tillsammans med Danmark, Österrike, Finland och Nederländerna de fem länder i Europa där invånarna känner sig mest tillfreds med livet.

ANNONS

88 procent av svenskarna är nöjda med området de bor i, och Sverige är ett av de tre länder där invånarna känner sig mest trygga ensamma hemma om natten i sina egna hem. Bara tre procent uppger att de känner sig otrygga. 85 procent av svenskarna känner sig trygga när de går hem själva om natten, samma siffra som i Danmark. Bara Finland och Spanien har högre siffror.

Sverige sticker ut negativt i frågan om man anser att det finns spänningar mellan religiösa grupper i landet. 45 procent säger att det finns stora spänningar och 51 procent anser att det finns vissa spänningar. Bara fyra procent säger att det inte finns några spänningar mellan religiösa grupper i Sverige.

TT

Fakta: EU:s undersökning om livsglädje

Undersökningen genomfördes mellan september 2016 och mars 2017 i alla EU-länder samt de fem länderna som ansökt om medlemskap. Resultatet bygger på intervjuer med omkring 37000 personer i 33 länder, med ett urval på mellan 1000 och 2000 personer i varje land.

Sverige sticker ut positivt i de flesta frågorna i mätningen. Bland annat är det bara tre procent som uppger att de haft problem med att betala räkningarna i hushållet under det senaste året. Svenskarna ligger även högst när det gäller friheten att bestämma över sitt eget liv, med 91 procent. Sverige tillhör också de fem länder i EU där invånarna säger sig vara lyckligast och mest tillfreds med livet. Det är dessutom bara 30 procent av svenskarna som uppger att de är oroliga för att ha inte ha tillräckligt med pengar när de blir äldre. Bara Danmark har en lägre andel.

ANNONS