Svenskarna allt mer positiva till invandring

I årets SOM-undersökning är det fler som är positiva till invandring. Frågan om migration toppar numera svenskarnas politiska dagordning. Mätningarna visar också att det finns ett brett stöd för insatser mot terrororgansationen IS.

ANNONS
|

Under tisdagen presenterar SOM-institutet vid Göteborgs Universitet sina årliga undersökningar av opinionen i olika frågor. Migration är numera den fråga som svenskarna tycker är allra viktigast. Över hälften av svenskarna placerar denna fråga överst på dagordningen. I förra årets mätning var siffran 27 procent.

– En dramatisk förändring, konstaterar Henrik Ekengren Oscarsson som leder SOM-institutet.

Ökningen har skett inom både de grupper som är positiva till flyktingmottagande och bland motståndarna.

En av de mätningar som gjorts varje år sedan i början av 1990-talet är hur svenskarna ser på invandring och migration. År efter år har den svenska opinionen blivit allt mer positiv till invandring och flyktingar. Den trenden fortsätter även i årets undersökning som bygger på mätningar under den politiskt turbulenta hösten 2015.

ANNONS

– Mätningarna visar ett fortsatt minskat motstånd mot att ta emot flyktingar i Sverige, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap.

De som vill ta emot färre flyktingar i SOM-undersökningen är 40 procent mot förra årets 43.

Men det skiljer sig mycket mellan partierna.

– Frågan har blivit väldigt starkt partipolariserad, säger Marie Demker.

Sverigedemokraterna sticker ut. Partiets sympatisörer är mycket negativa till migration jämfört med de övriga partierna. Även Moderatera och Kristdemokraternas sympatisörer är mer negativa än övriga, även om M-väljarna är mindre negativa nu jämfört med förra mätningen.

Forskaren Karl Ydén redovisar siffror för hur svenskarna ser på försvaret. Det finns ett ökat intresse för frågan. För första gången på 15 år är det fler som har förtroende för försvaret än som inte har det. Men den riktigt spännande siffran i det här materialet tycker Karl Ydén är hur svenskarna ser på en insats mot terrororganisationen Islamiska staten (IS).

Det är första gången den frågan ställs så den går inte att jämföra med tidigare år. Förra gången ställdes en fråga om en insats i Syrien. 62 procent var då emot det. Men när det gäller IS blir resultatet ett annat. 40 procent av de tillfrågade vill se en sådan insats medan 23 procent är emot.

ANNONS

– Med en organisation som närmast är serietidningsond så kunde man ha det på känn, säger Karl Ydén.

Stödet för en svensk insats mot IS är starkast i Moderaterna och SD och de som är mest emot sympatiserar oftast med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

ANNONS