Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

    Fem procent av svenskarna har ätit hajfenssoppa trots att många bestånd av hajar är hotade, visar en Sifo-undersökning. Arkivbild.

    Den här artikeln ingår för dig som är kund.

    Svenskar äter soppa på hotade hajar

    Fem procent, motsvarande cirka 370 000 svenskar, har någon gång ätit hajfenssoppa visar en ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Världsnaturfonden (WWF).

    Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

    Hajfenssoppa ses som en delikatess i många länder och varje år dör 73 miljoner hajar för sina fenors skull, trots att många bestånd av hajar är hotade.

    "Handeln med hajfenor omsätter miljardbelopp och är ofta del i organiserad brottslighet. Vår undersökning tyder på att även svenskar är del i att upprätthålla den marknaden. Vi vill därför starkt uppmana alla att aldrig äta hajfenssoppa, varken i Sverige eller utomlands", säger Inger Näslund, havs- och fiskeexpert på WWF, i ett pressmeddelande.

    I Sverige är allt hajfiske förbjudet men det är lagligt att sälja hajfenssoppa.

    Mer än hälften av de som har ätit hajfenssoppa uppger att de har ätit den i Sverige.

    I undersökningen har 1 011 svenskar mellan 18–79 år svarat på frågan ”Har du någon gång ätit hajfenssoppa i Sverige eller utomlands?”. De svarade på frågan i september 2017.