Bland de drabbade finns utbildningsministern Gustav Fridolin (MP). FOTO: TT
Bland de drabbade finns utbildningsministern Gustav Fridolin (MP). FOTO: TT

Svenska konton hackade - Fridolin drabbad

Uppåt tio miljoner svenska konton med lösenord ligger ute på nätet. Dessa uppges vara tillgängliga att ladda ner, rapporterar SVT Dold.

ANNONS
|

Med hjälp av en före detta superhackare ska man ha lyckats hittamiljontals konton och lösenord som läckt ut.Bland de drabbade finns utbildningsministern Gustav Fridolin (MP) och andra riksdagsledamöter.

– Det är väldigt enkelt och det gäller bara att veta ungefär vilka hemsidor man ska kolla på. Vissa är väldigt publika och vissa behöver du vara registrerad på för att få tillgång till, men det är absolut inte svårt. Vissa databaser säljs om de är extra känsliga eller värdefulla, men många delas bara, säger Dan Egerstad, tidigare kallad superhackare som i dag jobbar med IT-säkerhet, till SVT Dold.

Uppgifterna ska finnas på olika forum på nätet. Det ska handla om hackare som delar med sig av vad de kommit över när en hemsida hackats. Uppgifter om användarnamn, mejl och lösenord från stora sajter, exempelvis LinkedIn, Dropbox, Yahoo och Biljettnu, ska finnas. Det skaäven finnas uppgifter för att komma åt mindre svenska filmsajter, livsstilssajter, träningssajter och spelsajter.

ANNONS

Journalister,hovpersonal och politiker

Journalister från samtliga stora medier, riksdagsledamöter, personal på hovet, studenter, FRA, poliser och personal på Dramaten ska finnas bland namnen. Hackare uppges använda dessa uppgifter för att försöka ta sig in på andras konton.

– Det kan se häftigt ut när folk försöker knäcka lösenord hit och dit men oftast är det inte så avancerat, utan det är hämtat från nätet och utgår från att du använder samma på flera ställen, säger Dan Egerstad, till SVT Dold.

Flera riksdagsledamöter finns bland de drabbade, men även utbildningsministern Gustav Fridolin (MP) finns med. Han har emellertid inte velat kommentera Dolds granskning.

– Nej, vi tackar nej den här gången, säger Emma Stark, pressekreterare hos Gustav Fridolin, till SVT Dold.

Men du kan väl säga till honom att han ska byta sitt lösenord på biljettnu.se.

– Okej. Det var jättesnällt, det är jättebra att veta.

Och att han borde ha ett starkare lösenord och inte ha samma på flera ställen och så vidare.

– Ja, det där ska man tänka på hela tiden. Jättefint, bra att du ringde om det, sägerpressekreteraren avslutningsvis i samtalet med SVT Dold.

Om en sidan hackas, läcker inte bara ensmejladress ut, utan också ens lösenord. Någon som vill en illa kan ta det läckta lösenordet och testa detpå ens Facebookprofil, mejlkonton, twitter eller andra konton. Om man har samma lösenord där kommer hackaren att lyckas ta sig in.

ANNONS
ANNONS