ÖB Micael Bydén presenterar Försvarsmaktens budgetunderlag
ÖB Micael Bydén presenterar Försvarsmaktens budgetunderlag

Svenska försvaret saknar marginaler

Försvarsmakten skjuter problemen på framtiden för att klara sitt uppdrag. 6,5 miljarder saknas och i budgetunderlaget finns också en hemlig lista på åtgärder som skulle stärka försvarsförmågan. Regeringen avvaktar med besked om ifall det blir några extra pengar.

ANNONS

Det svenska försvaret är starkare och bättre rustat i dag än för ett år sedan enligt ÖB Micael Bydén. Men det saknas pengar, vilket gör att viktiga investeringar skjuts på framtiden och försvaret riskerar att bli sämre igen efter den nuvarande inriktningsperiodens slut 2020.

- Vi går på höga växlar men når de operativa mål vi ska. Utmaningen är en omvärldsutveckling som gått i fel riktning och som måste med i bedömningen, säger Micael Bydén till TT i samband med presentationen av budgetunderlaget för 2018–2020.

ANNONS

De 6,5 miljarder som saknas fram till 2020 beror på en urholkningseffekt, bland annat en sämre dollarkurs som påverkat stora materielkontrakt. För att kompensera har Försvarsmakten tvingats till hårda prioriteringar.

- Vi har fått lov att använda våra planeringsreserver så nu har vi har inte längre några marginaler. Vi får välja bort sådant som inte har direkt påverkan på krigsförbandens förmåga, säger Bydén.

- Det innebär ett större behov av investeringar längre fram, vilket ökar risktagningen eftersom vår förmåga viker efter 2020.

Hemlig summa

I budgetunderlaget finns också en hemlig lista på förslag, där myndigheten pekar på brister i försvarsförmågan och en ungefärlig kostnad för att åtgärda dessa. Men här hänvisar ÖB till försvarssekretess och vägrar att ge några ytterligare detaljer.

- Vi har lämnat förslag på hur den militära förmågan kan stärkas ytterligare, både de kommande tre åren och in i nästa inriktningsperiod. Det innefattar förstärkningar gällande personal, materiel och övningar.

ANNONS

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) vill inte ge något snabbt besked om huruvida försvaret kommer att få extra pengar. Först ska budgetunderlaget analyseras.

- Det är viktigt att regeringen gör det på ett eftertänksamt sätt. Sedan får vi se hur olika bitar ska lösas ut. Jag vill inte låsa mig i dag för att det är en exakt summa pengar som ska tillföras eller vilken typ av åtgärder som ska genomföras, säger Hultqvist till TT.

"Professionell analys"

Försvarsministern noterar att ÖB pekar på att försvaret klarar inriktningsbeslutets intentioner om att höja den militära förmågan till 2020.

- Vi är överens om att vi ska klara den delen, men att vi också måste ha en ökad militär förmåga efter 2020. Men jag tänker inte delta i någon offentlig budgivning kring hur mycket pengar det ska vara, utan vi måste göra en analys på ett professionellt sätt.

ANNONS

Enligt Stefan Ring, militärstrategisk expert vid Försvarshögskolan, skulle de extra miljarderna i budgetunderlaget innebära att Försvarsmakten höjer sig en bit över vattenytan och går i land med de åtaganden som beslutats. Men det är ingen jättehöjning.

- ÖB har resonerat utifrån vad som kan uppfattas som rimligt av regeringen, säger Ring som påpekar att pågående projekt drar mycket pengar och att Sverige på sikt måste öka anslagen väsentligt.

TT

Fakta: Försvarsmaktens anslag

Försvarsmaktens anslag ligger i år på strax under 45 miljarder kronor och ska öka till strax över 50 miljarder år 2020 enligt den tidigare lagda försvarspolitiska inriktningen.

Försvarsmaktens bedömning är att man kommer att nå målet om en ökad militär förmåga fram till 2020. Men det kommer att ske genom hårda prioriteringar, där bland annat investeringar skjuts på framtiden. Under perioden fram till 2020 har Försvarsmakten identifierat en urholkningseffekt på 6,5 miljarder kronor.

I budgetunderlaget finns också ett sekretessbelagt förslag på hur den svenska militära förmågan kan stärkas ytterligare, både de kommande tre åren och in i nästa inriktningsperiod.

Källa: Försvarsmakten

ANNONS