EU-domstolen ger underkänt för den svenska lagstiftningen om datalagring. Här inrikesministern Anders Ygeman (S) och förre rikspolischefen Sten Heckscher när den senares utredning om datalagring presenterades förra året. Arkivbild.
EU-domstolen ger underkänt för den svenska lagstiftningen om datalagring. Här inrikesministern Anders Ygeman (S) och förre rikspolischefen Sten Heckscher när den senares utredning om datalagring presenterades förra året. Arkivbild.

Svenska datalagringen underkänns

Svenska myndigheter kan inte fortsätta tvinga operatörerna att masslagra kundernas trafikuppgifter från telefoner och internet, fastslår EU-domstolen. Teleoperatörerna jublar medan inrikesminister Anders Ygeman (S) och åklagare är oroade.

ANNONS
|

Tvisten mellan statliga Post- och telestyrelsen (PTS) och Tele2 har inte handlat om datalagringens vara eller inte vara. Tele2 har, med stöd av alla andra svenska tele- och bredbandsoperatörer, hävdat i domstol att den svenska lagen tillåter en för bred och ospecificerad lagring av kundernas data och därför strider mot EU-rätten.

I första instans förlorade Tele2, men efter förhandsbeskedet som EU-domstolen nu lämnat till kammarrätten utropar Tele2 sig till vinnare.

- Den typ av generell lagring vi har i Sverige är inte tillåten, det är bara riktad lagring som är acceptabel. Den får också bara användas för bekämpning av grov brottslighet och det krävs en domstolsprövning innan uppgifterna lämnas ut. På punkt efter punkt har det svenska systemet underkänts, säger Stefan Backman, chefsjurist på Tele2.

ANNONS

Ygeman: Illa för brottsbekämpning

EU-domstolens beslut kommer att ligga till grund för kammarrättens dom. Inrikesminister Anders Ygeman (S) är oroad över utslaget:

- Min slutsats är att domen riskerar att få allvarliga konsekvenser för svensk brottsbekämpning. Det förefaller som om domstolen säger nej till generell lagring. Samtidigt är generell lagring en förutsättning för att kunna begära ut information om till exempel mördare eller terrorister. Så där är domen lite motsägelsefull, säger han till TT.

Ygeman räknar nu med att sätta sig ned och diskutera domen med operatörerna. För polis och åklagare är beskedet ett stort bakslag.

- Det är en katastrof för all brottsutredning som har koppling till internet. Det är genom ip-adressen vi kan hitta en gärningsman och om datalagringen upphör, vilket det finns stor fara för nu, så har vi ingenstans där vi kan börja nysta, säger Thomas Bälter Nordenman, kammaråklagare i Uppsala och expert på IT-brott.

ANNONS

"Vägas mot varandra"

Enligt Advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg ligger utslaget helt i linje med hennes organisations krav.

- Det är ett starkt samhälleligt intresse att skydda den personliga integriteten, och det är ett lika starkt intresse att skydda människor från att bli utsatta för brott. De intressena måste vägas mot varandra, och tycker man att polisen ska ha tillgång till alla uppgifter så har man valt fel utgångspunkt, anser jag. EU-domstolen har gjort den proportionalitetsbedömningen och kommit fram till det här resultatet.

Operatören Telenor meddelar efter domen att man omedelbart upphör med datalagring.

Fakta: Utslaget i EU-domstolen

EU-domstolen ställer hårda krav på hur lagstiftningen bör se ut. Det handlar om i vilka sammanhang datalagringen ska tillåtas (bara när grov brottslighet misstänks), att bara de strängt nödvändiga uppgifterna får sparas, att uppgifterna inte får lämnas ut utan förhandskontroll av en oberoende myndighet och att de lagrade uppgifterna måste sparas inom EU.

EU-domstolen slår fast att de lagrade uppgifterna gör det möjligt att dra precisa slutsatser om människors privatliv:

"Det ingrepp som en nationell lagstiftning som föreskriver lagring av trafikuppgifter och lokaliseringsuppgifter utgör måste således betraktas som synnerligen allvarligt", skriver domstolen.

I Sverige styrs kravet på datalagring av lagen om elektronisk kommunikation (LEK).

ANNONS