Svensk världsnyhet: Så föder du barn i bilen

I Sollefteå bommar BB igen för att spara pengar och därför startar ABF en kurs i hur du föder barn i bilen. Kursen har blivit en världsnyhet och två tyska tv-kanaler vill bevaka kursstarten på plats.

ANNONS
|

Medier från hela världen har rapporterat om den kommande ABF-kursen i Sollefteå om att förlösa barn i bilen.. Verksamhetschef Stina Näslund tror att genomslaget handlar om en utmanad Sverigebild.

– Det känns som att hela världen har hört av sig, det är fullständigt ofattbart. Det går inte att fatta att det börjar med en liten artikel i en lokalblaska i Sollefteå och sedan blir det som dominobrickor som drar igång värsta racet. Jag har aldrig upplevt ett drev i hela mitt liv, men nu vet jag vad det är, säger Stina Näslund.

Telefonerna i ABF-huset i Sollefteå började ringa den 16 januari när lokaltidningen Allehanda var först med att plocka upp nyheten. I nästa skede ringde journalister från andra delar av Sverige, senare från de skandinaviska grannarna och sist från länder som Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Belgien, Schweiz, Spanien, Portugal och Kanada.

ANNONS

– Det är jättesvårt att utföra det vanliga arbetet. Men jag tänker att det värsta är över nu, säger Stina Näslund.

BB stängs inom kort

Stina Näslund berättar att kursen har tagits fram som ett svar på att blivande föräldrar måste resa till BB i Örnsköldsvik eller Sundsvall när Sollefteås BB lägger ner den sista januari.

– Det är ett led i glesbygdsproblematiken att vi måste fixa saker själva, hjälp till självhjälp. Senare ska vi ha en cirkel i katastrofberedskap, det är det inte heller någon som har kunskap om, säger hon.

Första kurstillfället är på torsdag nästa vecka. Hittills har nio föräldrar anmält sig.

Två tyska tv-kanaler är intresserade av att bevaka kursstarten på plats i Sollefteå.

Varför har det blivit så stort?

– Den internationella bilden är att vi har världens bästa sjukvård, och nu plötsligt kanske folk måste föda barn i en bil, det är ju helt absurt, säger Stina Näslund.

Medier från hela världen har rapporterat om den kommande ABF-kursen i Sollefteå om att förlösa barn i bilen. Verksamhetschef Stina Näslund tror att genomslaget handlar om en utmanad Sverigebild.

Foto: Privat

BB del av sparbeting

  1. Stängningen av BB i Sollefteå den 1 februari är följden av ett sparbeting för specialistvården i Västernorrlands landsting. Betinget är på 160 miljoner kronor.
  2. Beslutet om BB-nedläggningen fattades med knapp majoritet i landstingsfullmäktige i slutet av oktober 2016.
  3. Efter stängningen finns två BB kvar i Västernorrland: i Örnsköldsvik och i Sundsvall.
  4. I sparbetinget ingår också en nedläggning av akut ortopedi och akutkirurgi vid Sollefteå sjukhus.
  5. Den akuta ortopedin vid Sollefteå sjukhus är redan flyttad till Örnsköldsvik.
  6. Den 24 januari röstade landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd med en rösts övervikt för att stänga den akuta kirurgin vid sjukhuset. Frågan avgörs slutligen i regionfullmäktige.
  7. Akutkirurgin har varit stängd tills vidare sedan i somras, efter ett tjänstemannabeslut med hänvisning till sjuksköterskebrist.

Källa: Landstinget i Västernorrland

ANNONS