Svensk studie: Hundägare lever längre

En grupp forskare på Uppsala universitet har kunnat visa på ett samband mellan hundägande och hjärt- kärlhälsa. I studien har inte mindre än 3,4 miljoner svenska hundägare deltagit under 12 år – och resultatet?

ANNONS
|

Hundägare lever längre. Framför allt gynnas den som bor ensamav att ha sällskap av en hund.

–Ett mycket intressant fynd i vår studie var att resultaten var tydligast i ensamhushåll. Att vara ensamstående har tidigare rapporterats som en riskfaktor för hjärt- kärlsjukdom och det verkar som att en hund kanske kan neutralisera denna överrisk,säger Tove Fall, veterinär och docent vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

I studien från Uppsala universitet har forskarna använt sig av sju olika hundregister, däribland Jordbruksverkets hundägarregister och Svenska kennelklubbens register, för att se kopplingen mellan hundägande och hjärt- kärlhälsa. Sedan jämförde man med personer som inte hade hund.

ANNONS

Olika raser

– Ett annat intressant fynd var att ägare till olika raser skiljde sig åt tydligt vad gällde hjärt- kärlhälsa, och vi observerade till exempel att ägare till hundar av olika jaktraser utmärkte sig som friskare, säger Tove Fall.

Tove Fall är docent i epidemiologi vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet. Tillsammans med doktorandenMwenya Mubangahar hon lett studien..

Forskarna följde 3,4 miljoner svenskars hälsa under tolv år, ochsåg att hundägare hade lägre risk för att dö under de tolv åren. Den unika studien har uppmärksammats internationellt, bland annat i brittiska BBC.

Sverige att tacka

Uppsalaforskarna hyllar det svenska registreringssystemet, vilket möjliggjort studien. Ägarregistrering av hundar har varit obligatorisk sedan 2001, och görs vanligtvis då valpar undersöks och id-märks inför försäljning.

– Den här sortens studier kan visa på samband mellan omgivningsfaktorer och sjukdomar i stora befolkningsgrupper. De kan dock inte ge svar på om och hur hundar faktiskt skyddar från hjärtsjukdom och förtida död, säger Tove Fall.

Man tillägger också att man inte vet vad hälsofördelarna beror på. Det kan bero på att hundar påverkar ägarens livsstil och välbefinnande på ett positivt sätt, menar Tove Fall – men en annan möjlighet är att de som väljer att skaffa hund redan från början haft lägre risk för hjärt- kärlsjukdom, genom exempelvis en aktiv livsstil.

ANNONS
ANNONS