Svanberg försvarar sin lön

ANNONS
|

- Jag kan bara säga att det är en fråga för styrelse, och en fråga om tillgång och efterfrågan på företagsledare. Det är allt färre som tar den här typen av jobb. Vi har gjort ett rekordresultat och visat att vi har gjort ett hyggligt jobb som ledning.

Så sa Carl-Henric Svanberg när han på pressträffen inför Ericssons bolagsstämma i eftermiddag fick upprepade frågor om hur han tror att aktieägare, anställda och uppsagda medarbetare uppfattar att han fick 36 miljoner för sitt arbete förra året.

Alla andra frågor - om marknad, ekonomi och teknik - besvaras av en obesvärad Ericssonchef. Men hans lugn rubbas en aning när frågorna kommer in på de personliga villkoren.

ANNONS

I dag är ämnet extra aktuellt eftersom stämman skall fatta beslut om ett nytt bonussystem där vd:s ersättning kopplas till hur stor vinst bolaget gör per aktie.

Väjer inte undan

Först hänvisar Carl-Henric Svanberg frågorna om bonus till Ericssons styrelseordförande Michael Treschow. Men han bestämmer sig sedan snabbt för att inte väja undan, väl medveten om sin starka ställning efter förra årets rekordvinst på 28 miljarder kronor.

- Det är bra att diskussionen förs, säger han med samma vänliga leende som vanligt och för in samtalet på att man också kan fundera över belöningar i andra branscher, som idrott och musik.

Samtidigt upprepar han hur han ser på sig själv - som en lyckosam yrkesman på högsta nivå på en internationell arbetsmarknad där utbudet har minskat.

- Det är svårt att rekrytera till den här typen av befattningar. Det blir färre och färre som är beredda att ta sådana jobb.

Han anser att det är viktigt för en företagsledare att få lön efter prestation och att den rörliga delen av lönen trots allt är liten i en internationell jämförelse.

Kanske det sista jobbet

För egen del är lönen inte det som håller Carl-Henric Svanberg kvar på Ericssons kontor i Kista.

ANNONS

- Jag är i den situationen i livet att jag med all sannolik är på mitt sista jobb. Jag trivs väldigt bra med det. Men hade jag varit 10-20 år yngre hade jag kanske haft en annan syn på det.

Lönediskussionen skall nog också ses som ett tecken på att det just nu inte finns så många andra nyheter om Ericsson. Carl-Henric Svanberg kom inte med någon ny information om hur han bedömer att marknaden eller lönsamheten utvecklas. Bara ett allmänt positivt budskap om att det går bra för företaget.

Det mest konkreta beskedet gäller Ericssons bedömning av 3G-utbyggnaden i Kina. Svanberg väntar sig en kinesiskt telekomreform i mitten av året, och i samband med det ett beslut om tre 3G-licenser.

På kort sikt har det inte så stor betydelse om Kinas mobiltelefonitillväxt sker i GSM-näten eller nya 3G-nät. Behovet av utbyggnad blir lika stort ändå, enligt Ericssonchefen. På längre sikt kan en snabbt 3G-start betyda större affärsmöjligheter.

Ny utdelningspolicy diskuteras

För första gången sedan krisåren skall dagens bolagsstämma fatta beslut om utdelning till aktieägarna. Hur det blir i fortsättningen är oklart. Carl-Henric Svanberg uppger att styrelsen har diskuterat hur en ny utdelningspolicy skall se ut, men att man ännu inte har tänkt ge offentlighet åt detta. Han är också angelägen om att behålla pengar i företaget.

ANNONS

- Vår kassa innebär en trygghet och rörelsefrihet, men jämfört med till exempel Nokia är den inte stor.

Carl-Henric Svanberg räknar inte med några stora strukturaffärer bland de företag som säljer telekomutrustning. Det beror bland annat på att branschen består av ett litet antal aktörer med ganska tydliga roller, jämfört med hur det ser ut på kundsidan. Färre än tio stora företag säljer utrustning till ett par hundra stora teleoperatörer.

Men han utesluter inte att Ericsson köper företag som har kompletterande teknik och omsätter 3-4 miljarder kronor.

fakta

ANNONS