Tack vare svampar har vi penicillin, kan jäsa bröd och brygga öl. Arkivbild.
Tack vare svampar har vi penicillin, kan jäsa bröd och brygga öl. Arkivbild.

Svampar är roten till det goda

De används till framställning av allt från penicillin och mat till bioetanol och öl. Ändå hamnar svamparna oftast i skuggan av växter och djur. Det ska en ny rapport från Kew Gardens i London ändra på.

ANNONS
|

Svampar är viktiga för allt liv på jorden – men än är det faktiskt mycket vi inte vet om dem.

- Utmaningen är att de är osynliga, man förbiser allt de gör. Lite som bakterierna i tarmen som ju spelar stor roll för vårt välbefinnande, säger Anders Dahlberg, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet och en av över 100 forskare som har jobbat med den nya rapporten.

ANNONS

Svamparna gör mycket arbete i det dolda – men hamnar ofta i skuggan. Medan fler än 525000 växter och 68000 djurarter har fått sin globala hotstatus utvärderad är siffran för svamparter bara 56. Och det trots att svampar egentligen är närmare besläktade med djur än vad växter är, enligt rapporten.

Många luckor

I Sverige finns cirka 15000 svamparter och globalt känner man till drygt 140000 arter.

- Det är en väldigt liten del av svampmångfalden som är känd och beskriven, man uppskattar att bara 5 procent är känd, säger Anders Dahlberg.

Det betyder att nästan 3 miljoner arter är oupptäckta. Och nyupptäckterna går långsamt framåt, bara 2189 nya svamparter beskrevs under 2017.

Inte bara bra

Trots svamparnas många goda egenskaper kan de också vara en utmaning. Svampsjukdomar hotar ekosystemen i många delar av världen och klimatförändringarna kan göra att sjukdomarna sprids till nya ställen i en rasande fart.

Samtidigt är svamparna viktiga för ekosystemens överlevnad.

- De har fundamental betydelse för ekosystemet, de bryter ned merparten av allt dött organiskt material och de sköter om växternas vatten- och näringsupptag, säger Anders Dahlberg.

ANNONS

Kew Garden har tidigare gett ut rapporter som sammanfattar kunskapsläget om växter. Arbetet med svamprapporten initierades för cirka ett år sedan och är den första av sitt slag.

TT

Fakta: Användningsområden för svamp

Svampar används för att producera itakonsyra som i sin tur används för att producera Lego.

Svampenzymer finns i tvättmedel och används även vid bomullsproduktion.

Svampenzymer minskar vattenanvändningen vid pappersproduktion.

Minst 350 svamparter används som människoföda.

Många läkemedel kommer från svampar, bland annat penicillin.

Jäst är svampar och används i allt från bröd till öl.

Källa: Kew Gardens

ANNONS