Svagt stöd för Mona

ANNONS
|

Mona Sahlins förtroendekris fortsätter. En av två S-väljare tycker att partiledaren inte platsar som statsminister.

När GP förra veckan lät Sifo ställa frågan "vem vill du se som statsminister efter valet i september?", föredrog 16 procent den socialdemokratiska partiledaren.

Av det rödgröna blockets sympatisörer ställde sig bara 37 procent bakom Sahlin. En stor majoritet av dem som är för ett regeringsskifte vill helst ha en annan statsminister än Mona Sahlin.

Kvinnor och män tycker lika, utom i en åldersgrupp. Störst tilltro till S-ledarens förmåga att leda landet finns hos män över 65 år. Där tycker var fjärde att Sahlin blir en bra statsminister. Bland män under 30 är det ett omvänt förhållande. Bara sju procent tror på Mona Sahlin.

ANNONS

Nästan en tredjedel av deltagarna i enkäten svarar att de är tveksamma eller inte vet. Störst tveksamhet finns bland människor som definierar sig som arbetare (40 procent) eller arbetslösa (36 procent).

Det kan tolkas som att inte ens Mona Sahlins kärnväljare känner sig övertygade om hennes förmåga att leda landet.

- Det låga interna stödet för Mona Sahlin bekräftas. Det är ett problem för henne att så få av hennes egna inte självklart svarar Sahlin så här nära valet, säger Toivo Sjörén, Sifos expert på politiska opinionsmätningar.

Vem skulle göra jobbet bättre? Det är ingen på den borgerliga sidan, enligt de rödgröna sympatisörerna.

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand får 6 procent i mätningen med ganska jämn fördelning i åldersgrupperna, och med övervikt bland kvinnor.

Men bland alla rödgröna väljare är det nästan en tredjedel som vill se henne på landets högsta politiska ämbete. Det finns både socialdemokrater och vänsterpartister som kan tänka sig Wetterstrand som statsminister.

Hennes språkrörskollega Peter Eriksson får noll procent.

Men Moderatledaren Fredrik Reinfeldt är väljarnas förstaval räknat på enkätens hela underlag. Han har ett massivt stöd även bland de andra borgerliga partiernas sympatisörer.

42 procent vill att han fortsätter fyra år till på jobbet som statsminister. Reinfeldt har störst övertag bland männen – med 49 procent mot 36 procent hos kvinnorna. Han går bättre hem hos medelålders och äldre än hos de yngsta.

ANNONS

Bakom Reinfeldt och Sahlin finns inga starka kandidater till statsministerposten.

Svaren i enkäten kan ha påverkats av att det bara är Sahlin och Reinfeldt som ställer upp i valet som uttalade statsministerkandidater.

- Det är bara de två som räknas, eller möjligen Wetterstrand. Det är en stor uppslutning för Reinfeldt bland de borgerliga, säger Toivo Sjörén.

Ingen ställer sig bakom Centerledaren Maud Olofsson i rollen att leda landet. Folkpartiledaren Jan Björklund noterar samma nedslående resultat.

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund får förtroende från 1 procent.

2 procent tycker att Vänsterpartiets ledare Lars Ohly skulle göra ett bättre jobb än Reinfeldt eller Sahlin som statsminister. Sympatierna för Ohly är störst bland de yngsta.

Bland de spontana ströröster som har lämnats i enkäten förekommer socialdemokraten Thomas Bodströms namn flest gånger.

Men även den förra EU-kommissionären Margot Wallström och Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson nämns av enstaka väljare som lämpliga statsministerkandidater.

Enkäten omfattar 1 000 svar. I underlaget ingår även ungdomar mellan 15 och 18 år som inte får rösta i höst.

Telefonintervjuerna gjordes mellan 7 och 10 juni

Fredrik Reinfeldt 42%

Statsman med erfarenhet av att regera i krisläge. Uppträder värdigt, ser oftare allvarlig ut än glad. Håller aldrig i en orangefärgad ballong hur mycket fotograferna än ber om det.

+ Leder landet genom svåra ekonomiska tider

- Har svårt att visa empati med de svagaste

Mona Sahlin 16%

Oppositionsledare under press med stor regeringserfarenhet. Har goda möjligheter att bli statsminister, trots svagt förtroende hos väljarna. Omsorgsfullt vald garderob.

+ Valets mest erfarna politiker, empati i massor

- Tvingas fortsätta kämpa med förtroendefrågan

Maria Wetterstrand 6%

Valrörelsens klarast lysande politiska stjärna. Har bidragit till MP:s nya varumärke som livsstilsparti bland unga, välutbildade storstadsbor. Bär ofta strikt grå kostym.

+ Talar så att människor förstår – organiserad

- Är inte prövad i politisk ansvarsställning

Lars Ohly 2%

Slank in i det rödgröna valsamarbetet när dörren egentligen redan var stängd. Jobbar hårt på att kompromissa om skatter och offentliga utgifter. Brukar ha en kavaj i ryggsäcken, att ta på vid behov.

+ Hanterar sitt parti skickligt

- Kan få en intern svekdebatt på halsen

Göran Hägglund 1%

Skojfrisk, men fortfarande långt ifrån den personliga karisma som företrädaren Alf Svensson byggde upp. Trycker gärna ner en färgglad näsduk i kostymkavajens bröstficka för att trendigt matcha slipsen.

+ Har stark partiorganisation bakom sig

- Når inte ut till den breda allmänheten

Jan Björklund 0%

Flumhatare med dokumenterat militära ledaregenskaper. Major, innan han blev politiker. Vill ha ordning och reda i skolan. Klär sig utan att sätta avtryck.

+ Är konsekvent och tydlig, kan inte missförstås

- Uppfattas ibland som alltför kravställande

Maud Olofsson 0%

Färgglad person som har tonat ned sin energiska entusiasm. Hade tänkt ägna sig åt småföretagens situation, men fick lägga tiden på bilindustri och Vattenfall. Gillar rosa och klatschiga mönster.

+ Redde ut stormen kring Saab i Trollhättan

- Betalar ett högt pris för sin lojalitet mot alliansen

Peter Eriksson 0%

Norrlänning med tung kommunalrådserfarenhet. Tycker att politik är meningsfullt om han får verklig makt. Flärdfritt gråskägg och kavaj i beige nyans, gärna med en t-shirt under.

+ Har erfarenhet av att förvalta politisk makt

- Framstår som grå och lite tråkig i jämförelse

ANNONS