Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  "Går sakta framåt". Suzanne Diamantakidou är en av de 119 personer som Rakhmat Akilov försökte mörda. Hon är nöjd med torsdagens dom mot honom. Bild: Bild: Anna Svanberg

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Suzanne var ett steg från att krossas av Akilov

  Suzanne Diamantakidou är en av de 119 personer som terrordömde Akilov försökte mörda.
  Hon är nöjd med domen i Stockholms tingsrätt.

  – Nu kan vi stänga den dörren. Det känns bra att han fick livstid, dömdes för terrorbrott och till utvisning, säger Suzanne.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Den 7 april i fjol hade hon slutat jobbet tidigt hos Ericsson i Kista och tagit tunnelbanan till centrum för att handla. Vid 15-tiden var hon på väg ut ur H & M-butiken på Drottninggatan, snett emot Åhlénsvaruhuset.

  – Hade jag tagit ett steg till, hade lastbilen kört på mig. I stället hoppade jag tillbaka in i affären. Direkt tänkte jag "terrorist".

  LÄS MER: Hjälteläkaren: ”Tror aldrig att vi kommer att förstå”

  Fram till ettårsdagen av terrordådet varken orkade eller vågade Suzanne Diamantakidou besöka centrala Stockholm. I domen mot Rakhmat Akilov pekar tingsrätten på att denna inskränkning av rörelsefriheten varit vanlig hos många av de drabbade, och nämner detta som en av orsakerna till att dådet ska klassas som ett terrorbrott.

  Vittnade under rättegången

  Suzanne Diamantakidou vittnade under rättegången, och satt ned och lyssnade under några dagar.

  – Vi var några målsäganden som gick dit och lyssnade. Det var mycket som var jobbigt att höra. Det verkade bara vara Akilov som inte var berörd av det som sades. Samtidigt var det också en lättnad när rättegången väl var avklarad.

  LÄS MER: Polisens bilder på förstörelsen efter terrordådet

  Suzanne går fortfarande hos en terapeut och bearbetar upplevelserna från Drottninggatan.

  – Jag har börjat köra bil igen. Men än så länge gör jag det inte i centrum, säger hon. Det går sakta framåt.

  På ettårsdagen var hon närvarande vid den minneskonsert som hölls i Kungsträdgården. Tillsammans med andra direkt drabbade satt hon i en egen paviljong som Stockholms kommun satt upp.

  – Stöttningen från kommunen, och från polis och åklagare har varit fantastiskt fin.

  En av 119 målsägande

  Som en av de 119 som Akilov utsatt för "försök till terroristbrott genom mord" får Suzanne Diamantakidou nu 125 000 kronor i kränkningsersättning. Det är 25 000 kronor mer än den schablonersättning som brukar betalas ut vid mordförsök.

  – Det är ungefär vad målsägandebiträdet trodde att vi skulle få. Om man räknar all tid jag lagt ned på att åka en extra lång väg till jobbet för att undvika city, så motsvarar det väl ungefär det beloppet...

  Till ett mindre antal bland de 119 som utsattes för mordförsök och dessutom även fick fysiska skador utbetalas 150 000 kronor.

  LÄS MER: SOS-samtalet: ”Drottninggatan för fan skicka allt du har”

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.