Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

180622-samlarbildercase-687152_se.gp_1.jpg
Rolf Johansson i Falkenberg är en av Sveriges största samlade av fotbollsbilder. Han har de flesta albumen från 1970 och framåt.

Supersamlaren som jagar nya VM-bilder

Rolf Johansson i Falkenberg har en av Sveriges största samlingar av fotbollsbilder. Och i med årets fotbolls-VM vankas det högtidsstunder i samlarlyan med nya album och mängder med nya samlarbilder.

Rolf Johansson har rader med pärmar och högar med album fyllda av samlarbilder. Från fotbolls-VM har han de allra flesta albumen sedan 1970. Men i pärmarna finns också rariteter som sträcker sig så långt tillbaka som VM i Braslien 1950.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Jag är egentligen mest intresserad av de gamla bilderna, säger Rolf Johansson, en av Sveriges mest inbitna och entusiastiske samlare av fotbollsbilder.

Men det är klart. När det är dags för VM och det kommer nya album kan han inte stå emot.

- Inför årets VM har jag köpt två album. Ett som jag ska fylla med klisterbilder och ett som ska vara helt tomt.

681 bilder

Tomma album är samlarobjekt lika väl som fyllda. Ett album innehåller 681 bilder. Därför har han köpt tre hela kartonger med samlarbilder. Varje kartong innehåller 100 kuvert med fem klisterbilder i varje.

- Men det är inte säkert att man fyller albumet ändå, suckar han.

Dessutom ska alla kuverten inte öppnas. För det är också en sport att samla oöppnade samlarbildskuvert. Och det är själva samlandet som är det roliga, att hitta och köpa det som saknas.

- När albumen är fulla känns det lite som "jaha, det var det albumet", säger han.

Ordning och reda

Rolf Johansson har varit en aktiv samlare av sportbilder sedan början på 1990-talet. Innan det handlade det mer om sportböcker. Han har samlingarna i sin samlarlya hemma i villan i Falkenberg där han ägnar tid varje dag att söka, köpa, sortera och katalogisera sina fynd. Det ska vara ordning och reda.

Bland alla fotbollsbilder finns det några han är mer stolta över än andra.

- Bilder på Pelé brukar stå högt i kurs.

Och så finns det bilder som han vårdar ömt, även om spelaren inte kommer till VM. Han tar fram en pärm med samlarbilder bara på Zlatan Ibrahimovic.

- Det här rookiekortet, troligen den första samlarbilden som gavs ut med hans bild på, är jag nöjd att jag har. Den är en dyring.

Man kan tänka sig att en samlare av fotbollsbilder är intresserad av fotboll. Och det stämmer väl om Rolf Johansson – till viss del.

- När Tipsextra kom i slutet på sextiotalet då var det högtidsstunder. Men nu, nu är det så mycket matcher att man vare sig hinner eller orkar följa med på allt. Det blir för mycket, säger han.

Då drar han sig hellre tillbaka till sina samlingar som förutom fotboll också omfattar många andra sporter. Han har bland annat bilder på friidrottare och ishockeyspelare. Och i ett hörn finns en speciell Ingo-hörna med minnessaker kring tungviktsmästaren.

Fakta: Bilderna kan bli värda pengar

TT

Helt dominerande på marknaden är i dag det italienska bolaget Panini som grundades 1961. Huvudkontoret ligger i Modena i Italien och har över 1 000 anställda. Några årtal att notera.

• Första albumet var VM i Mexiko 1970. Albumet hade plats för 288 bilder. Ett album såldes i april 2018 i England för 1 550 pund (motsvarande omkring 18 000 kronor). Detta trots att det saknades sex samlarbilder. Ändå är det kanske inte det dyraste albumet. Ett album från samma år, med alla bilder, dessutom signerat på två ställen av Pelé säljs nu på auktion och värderas till mellan 40 000 och 60 000 kronor.

• Första samlaralbumet från ett EM, EM i Italien 1980. Albumet innehöll 262 bilder.

• VM i Frankrike 1998. Första albumet med fler än 500 samlarbilder.

• VM för damer 2011 i Tyskland. Första albumet från ett dammästerskap. Totalt 345 bilder.

• Första samlaralbumet från ett EM för damer, EM i Nederländerna 2017. Sammanlagt 334 bilder.

• VM i Ryssland 2018. Totalt 681 bilder. Flest bilder någonsin, en bild mer än EM i Frankrike 2016 och 11 bilder mer än VM i Brasilien 2014.

• Även om Rolf Johansson har många album ligger han i lä jämfört med Gianni Bellini från Italien som kallas världen främsta samlare av Paninibilder. Han uppges nu ha 2 956 album av vilka 2 810 är kompletta. Förutom VM och EM-album har han samlaralbum för olika ligor runt om i världen. Bland samlare är Bellini är världskändis.

Mest läst