Succé för zoombilden

ANNONS
|

Vid tvåtiden på tisdagseftermiddagen hade bilden nått 110 000 visningar. Och läsarna fortsätter att titta på den. Varje timma noteras i genomsnitt 2000 visningar.

GP:s bildchef Anders Håkansson är nöjd.

- Det är jätteskoj att en sådan här satsning går hem och blir uppskattat av våra läsare, säger han.

Bilden har väckt uppmärksamhet. Både svenska och danska kolleger har hört av sig till GP. Och bilden diskuteras på Facebook.

Det är första gången en svensk dagstidning använder den här tekniken. Det ser ut som en bild, men egentligen består den av 220 bilder som sätts ihop till en enda i ett speciellt program. Det är detta som gör det möjligt att zooma in på detaljer med fascinerande skärpa.

ANNONS

GP:s Bengt Kjellin berättar om hur han tog bilden.

- Det började med att jag fick se en bild på gigapan.org tagen vid Obamas installation. Det var en översiktsbild som visade hela folkhavet, där Obama själv knappt var synlig. Men några få klick med inzoomningen fick mig att häpna över vilka detaljer som framträdde. Jag kände direkt att det här skulle vara intressant att testa själv vid någon större händelse.

Bröllopet mellan Victoria och Daniel kändes som ett givet tillfälle. Men det blev mycket tankearbete i förberedelsearbetet. Varifrån skulle bilden tas?

- Det helt avgörande är att det inte sker några stora rörelser. Eftersom bilderna tas under flera minuter skulle till exempel en båt som plötsligt dök upp förstöra allt eftersom den skulle finnas med på flera olika bildrutor. Det var också skälet till att vi inte kunde ta bilden under kortegen som hela tiden rör på sig.Till slut bestämdes platsen till där bröllopsparet skulle stiga av slupen. Femte våningen på Grand Hotel på andra sidan Strömmen gav den perfekta utsiktsplatsen.

Egentligen är tekniken ganska enkel. Utrustningen består av en liten modul som man fäster kameran på. Man matar in uppgifter om var bildens övre vänstra hörn och nedre högra hörn ska vara samt vilket objektiv som används. Modulen räknar ut hur många kolumner och rader som behövs, alltså hur många bilder som behöver tas för att täcka området. Ett tryck på startknappen och sedan sköter sig utrustningen själv.

ANNONS

Hur lång tid tog det att ta bilden?

- Drygt tio minuter. Egentligen är det alltså många bilder som visar vad som hände under de minuterna på olika ställen i det valda bildområdet.

Behövs det en speciell kamera?

- Nej, den här bilden är tagen med vår nuvarande standardkamera, en Canon 5D MarkII. Eftersom avståndet är långt till brudparet – cirka 200 meter – valde jag ett 500 mm objektiv. Men Obamabilden som jag nämnde är till exempel tagen med en liten kamera (Canon G10).

Om det går relativt snabbt att ta bilden så tar det desto längre tid med efterarbetet. Programmet ska foga ihop bilderna vilket tar flera timmar och i slutändan väger bilden ungefär 3 gigabyte.

Förutom att tekniken är fascinerande väcker den naturligtvis också en del frågor. Det som ser ut som en hel bild är egentligen något annat. Det är en spännande teknik som GP vill visa våra läsare och berätta hur den togs och vad de egentligen ser.

Detaljrikedomen är fascinerande, men den väcker också frågor kring integritet. Nu valdes den största offentliga händelsen under året, en översiktsbild över delar av Göteborg en vanlig dag hade varit något helt annat.

ANNONS

/GP

Fotnot: Zoombild går bara att se via gp.se, inte på mobilsajten eller i iPhone-appen.

ANNONS