Studenter på SFI uppmanades böja n-ordet

När Ludovic såg vilka substantiv han skulle lära sig böja på SFI-lektionen reagerade han direkt. Nu kritiserar han skolan för deras ordval.
– Det här är ett ord som har extremt negativa konnotationer, som presenteras som att det var helt normalt, säger han.

ANNONS
LocationStockholm||

"Neger – negrer". Den böjningen presenterades i undervisningsmaterialet på ABF Stockholms SFI-kurs. Ludovic Garattini från Frankrike studerar svenska på kursen, och reagerade starkt på materialet. Han ställde sig upp och ifrågasatte lärarens ordval.

Då svarade läraren enligt Ludovic att ordet inte "hade samma laddning i svenskan" som i exempelvis engelskan eller franskan.

– Rasism normaliseras genom det här, och det oroar mig. Det är den här typen av vardaglig rasism som eldar upp hat och misstro mellan européer och migranter, säger han.

Ludovic Garattini, SFI-elev i Stockholm.
Ludovic Garattini, SFI-elev i Stockholm. Bild: Université Paris 7

Han menar att SFI borde ha ett ansvar att kontrollera det material som delas ut i klassrummet, för att undvika att den här typen av situationer uppstår.

ANNONS

– Det stora problemet här är inte den enskilda läraren, utan att det här säger något om vårt samhälle. Samhället måste vara välkomnande mot människor som flyr hit, säger Ludovic.

"Begravdes i tystnad"

Ludovic säger att det inte talades särskilt mycket om det inträffade efter att han tagit upp saken. Han tror att det hade varit bra om gruppen och läraren hade haft ett öppet samtal om saken för att reda ut situationen.

– Alltihop begravdes lite i tystnad efter att jag hade ställt frågan om ordvalet, säger han.

Ludovic fortsätter:

– Det här är ett ord som har extremt negativa konnotationer, som presenteras som att det var helt normalt.

"GP står sist i kön"

Rektorn på den aktuella SFI-utbildningen i Stockholm säger att han inte har fått klarhet i vad som hänt gällande den aktuella stencilen. När GP når honom med frågor om händelsen under tisdagen är han främst intresserad av att reda ut vad som hänt internt.

– Finns det ett uns av sanning i detta, så står Göteborgs-Posten sist i kön för att prata med mig, säger rektorn.

Katarina Gold är kommunikationschef på ABF Stockholm. På tisdagskvällen kontaktar hon GP för att bekräfta att den aktuella stencilen har delats ut på skolan, och kallar det inträffade för ”fullständigt oacceptabelt”;.

ANNONS

– Det här ordet har vi i all verksamhet kämpat för att det inte ska förekomma, varken hos oss eller i samhället. Rasism har ingen plats hos oss. Det är en vikarie som har använt den här stencilen, och den vikarien jobbar inte kvar.

Slutade personen i samband med att ni fick kännedom om stencilen?

– Jag vill inte kommentera det allt för nära, av respekt för den personen, men det var en timanställd vikarie, som inte kommer jobba mer efter detta.

Medarbetarna hos ABF Stockholm kommer under onsdagen att prata med deltagarna på SFI-kursen för att förklara vad som hänt och be om ursäkt för det inträffade. Katarina Gold understryker att ABF Stockholm tar det inträffade på allvar.

– Varje klassrum ska vara en trygg plats för alla deltagare. Det här kommer inte hända igen, och vi kommer kämpa för att återfå elevernas förtroende.

ANNONS