Connie Dickinson får tillbaka 114 000 kronor för en högskoleutbildning som inte höll måttet. Arkivbild.
Connie Dickinson får tillbaka 114 000 kronor för en högskoleutbildning som inte höll måttet. Arkivbild.

Student fick rätt i HD: "Jätteglad"

En högskola kan tvingas betala tillbaka studenter för utbildningar som inte håller måttet, slår Högsta domstolen fast. Den amerikanska studenten Connie Dickinson, som drev fallet, får nu tillbaka 114 000 kronor.

ANNONS

Högsta domstolen (HD) konstaterar dels att det funnits ett avtal mellan studenten och högskolan, dels att det funnits betydande kvalitetsbrister i utbildningen. Connie Dickinson har därmed rätt att få tillbaka två tredjedelar av det belopp hon betalat för utbildningen.

- Jag ville bara utbilda mig och de tog emot pengar från mig för något som inte höll måttet. Det var en stor summa pengar som inte gav någonting, säger Connie Dickinson.

ANNONS

Hon betalade 170000 kronor för fyra terminer på kandidatutbildningen Analytical finance på Mälardalens högskola, men hoppade av sedan Universitetskanslersämbetet slagit fast att den inte höll måttet.

"Bra besked"

HD:s beslut blir prejudicerande för hur liknande situationer ska behandlas i framtiden.

- Den klargör att om högskolorna säljer högskoleutbildning som inte håller måttet har de ett rättsligt ansvar i förhållande till de studenter som betalat för det. Så det är ett bra besked för rättssäkerheten, säger juristen Fredrik Bergman, chef för Centrum för rättvisa, som är Dickinsons ombud.

Mälardalens högskola har sagt att skolan inte är emot att Dickinson ska återbetalas, men ville ha frågan prövad rättsligt.

- Alla universitet och lärosäten har stått bakom oss och velat veta vad som gäller rättsligt i det här fallet, så vi är glada att vi fått tydliga riktlinjer nu, säger Ann Cederberg, förvaltningschef på Mälardalens högskola.

ANNONS

Att en betalning från en utländsk student till ett svenskt lärosäte ska betraktas som ett avtal var ett viktigt klargörande, säger hon.

- Då måste vi tänka över hur vi formulerar våra avtal så att de håller i internationella sammanhang.

Svenska studenter

Segern kan ge även svenska studenter rätt till ersättning när kvaliteten brister, enligt Lars Bejstam, docent i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

- En svensk student har inte betalat någonting. Men det skulle kunna leda till återbetalningar om den svenska studenten kan göra gällande att den har haft vissa utgifter för litteratur och annat, och kanske har avstått från förvärvsinkomster under en tid, säger Bejstam.

Connie Dickinson studerar i dag vid Stockholms universitet. Hon är glad att hennes fall kan få betydelse för fler.

- Det är viktigt för alla egentligen. Högskoleutbildningar är i hög grad skattefinansierade och det är inte rättvist för någon om vi betalar skatt för program som inte håller måttet.

ANNONS

På utbildningsdepartementet ska domen nu analyseras.

- Det här är första gången som det nya regelverket för studieavgifter prövas och jag välkomnar att det är gjort. Sedan får vi efter vår analys se om vi behöver återkomma i någon del, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

Hon hänvisar till att det pågår en statlig utredning om internationaliseringen inom högskolorna, som bland annat ska se över systemet för studieavgifter.

TT

Fakta: Fallet Connie Dickinson

Den internationella studenten Connie Dickinson från USA läste ett kandidatprogram i matematik, Analytical finance, vid Mälardalens högskola under åren 2011–2013. Hon betalade drygt 170000 kronor för fyra av sex terminer.

Dickinson hoppade av utbildningen efter termin fyra sedan Universitetskanslersämbetet slagit fast att utbildningen innehöll brister.

Connie Dickinson, som företräds av Centrum för rättvista (CFR), vann mot högskolan i Västmanlands tingsrätt 2016 och i hovrätten 2017. Både Mälardalens högskola och CFR överklagade dock hovrättsdomen eftersom Dickinson endast tilldelats ersättning för halva summan.

Källa: Centrum för rättvisa

ANNONS