En majbrasa i Malmö.
En majbrasa i Malmö.

Stressig valborg för brandkåren

ANNONS
|

I stora delar av Sverige har SMHI varnat för risk för gräsbrand. Under valborgsmässoafton var det en hel del majbrasor som spred sig i det torra gräset.

Storstockholms brandförsvar har fått "väldigt många" samtal.

- Det har varit högt tryck på ledningscentralen. Vi har många majbrasor som gått överstyr, och många som ringer om röklukt, säger ledningsoperatör Emil Skoglund.

ANNONS

Större gräsbrand

Även Södertörns brandförsvar i Stockholmsområdet har haft mycket att göra.

- Det har varit mycket valborgsmässoeldar som folk upplevt att man inte haft kontroll på, säger Henrik Lindström, operativ chef.

I Haninge larmades brandkåren ut på en större gräsbrand, som spred sig till ett uthus. Den startade dock inte efter en majbrasa.

I Sunne startade ett par gräsbränder vid firandet, skriver lokala medier.

- Det var när det skulle tändas fyrverkerier vid firandet som det tog sig i gräset på båda sidor av E45:an, säger Åke Karlsson, styrkeledare på räddningstjänsten i Sunne, till Värmlands Folkblad.

"Grejade det själva"

Räddningstjänsten fick rycka ut och släcka en valborgseld i Högsby i Småland sedan höga smällar hörts inifrån brasan. Närområdet utrymdes eftersom det misstänktes att det slängts in något som orsakade smällarna, skriver Barometern.

ANNONS

Sundsvalls Tidning skriver om flera gräsbränder i Västernorrland. I Indal utanför Sundsvall fanns en av majbrasorna som spred sig.

- Det var en majbrasa som hade spårat ur, men personerna på platsen grejade det själva, säger Lars Krantz, inre befäl på räddningstjänsten i Medelpad, till tidningen.

TT

ANNONS