Att skjuta upp julklappsinköpen kan ha sina fördelar. Arkivbild.
Att skjuta upp julklappsinköpen kan ha sina fördelar. Arkivbild.

Stressfri klappjakt i sista minuten

Det kan verka stressigt att vänta till själva julafton med att köpa sina julklappar – men att vara ute i sista minuten har sina fördelar. Det tycker i alla fall de klappjägare som TT träffat på stan.

ANNONS
|

I veckor har julklappsköpare stressat och trängts på landets shoppingstråk – men på julafton stannar de allra flesta hemma.

Hamngatan i Stockholm, med varuhuset NK och flera stora butikskedjor, ligger nästan öde, så när på några turister och en och annan julklappsköpare.

Vissa har råkat skjuta upp inköpen i det sista – men för andra är det tradition att julmysa i butikerna på dopparedagen.

Gunilla Eriksson, 45, Öland:

- Jag handlar till fem personer, men jag känner mig ganska lugn, eftersom det är så lugnt runt omkring mig. Det var en överraskning, jag trodde det skulle bli stressigare. Jag har befunnit mig på Öland där det inte funnits butiker nära och förra helgen var jag sjuk.

ANNONS

Daniel Thisell, 40, Åkersberga:

- Det är samma sak varje år, jag skjuter på det till sista sekund. Det är lika stressande varje år och jag är alltid sist i familjen. Men det är bara någon enstaka kvar nu, en barnstol till min dotter. Fråga mig inte varför jag väntade med det till julafton, men det är i alla fall lugnt på stan.

Staffan Eriksson, 69, Lidingö:

- Vi har dragit ner på presenter, men jag handlar julgåvor till barnbarnen. Det är en tradition, jag och min fru äter alltid räkmacka till jullunch här på NK. Det är anti så att säga, man tar kommersialismen och driver den in i kaklet. Det här stället har en tradition och excellens, men så köper man nästan inget.

ANNONS

Richard Batistier, 53, Singapore:

- Jag ska byta en present till min hustru. Det är ganska härligt att vara ute den 24:e. Det är mer av en sport i sista minuten. Men det är några steg att hinna med. Nu ska jag vidare och byta några andra presenter och kanske köpa några till, sedan ska jag hem och byta om och åka till min kära svärmor på julmiddag.

Zübeyde Simsek Gillström, 49, Stockholm:

- Vi tycker att det är lite mysigt, det har blivit en tradition för mig och min man det här. Det är lugnt och skönt, inga människor och "no stress". Jag ska handla fyra julkappar och det känns överkomligt. Jag strosar i parfymhörnan, kanske lite choklad, inget märkvärdigt.

ANNONS
TT

ANNONS