Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  En lastbil körde på nationaldagen av Gamla Malmövägen mellan Åstorp och Strövelstorp och kolliderade med en stolpe till en högspänningsledning.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Strömlöst för tusentals efter lastbilskrasch

  Tusentals människor blev utan ström i nordvästra Skåne efter att en lastbil kraschat in i en elstolpe som bar upp högspänningsledningar.

  Lastbilen kraschade in i elstolpen norr om Åstorp i Skåne under onsdagskvällen och utgången blev dramatisk. Elstolpen bar upp högspänningsledningar som föll till marken och olyckan ledde till att omkring 17 500 kunder stod utan ström. Kraschen orsakade också en mindre brand i vegetationen, men den kunde släckas snabbt.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Det är en stor betongkonstruktion och det krävs rejäla smällar för att få omkull den. Och det var precis vad som hände när långtradaren körde in i den, säger Göran Skoglund, pressansvarig på Öresundskraft, till TT.

  Höga spänningar

  Larmet om olyckan mellan Åstorp och Strövelstorp kom vid 20.30-tiden. Lastbilschauffören fördes till sjukhus med ambulans med oklara skador. Elstolpen bar upp en huvudledning med 130 000 volt. Strömmen gick i hela Höganäs kommun och delar av Åstorp och Helsingborgs kommun med många berörda orter.

  - Eftersom det var en av huvudledningarna som skadades blev också konsekvenserna omfattande. Reparationsarbetena blir besvärliga. Det är tunga grejer, det är höga spänningar och det är jättenoga att allt fungerar som det ska när man kopplar in strömmen igen, säger Skoglund.

  Strömmen tillbaka

  Runt 25 personer från Öresundskraft har arbetat med reparationer sedan larmet kom in. Den påkörda stolpen restes under natten med hjälp av en mobilkran. Därefter försenades arbetet med att förankra ledningsstolpen eftersom en sanering var tvungen att göras efter att diesel läckt ut från lastbilen. Vid 15-tiden hade alla Öresundskrafts kunder fått strömmen tillbaka och vid samma tid öppnades väg 107 för trafik igen.

  För polisens del väntar en utredning av olyckan. Det är fortfarande oklart hur den kunde ske.