Ett omfattande strömavbrott ägde rum på Öland under måndagsmorgonen. Hela ön var enligt Eon strömlös och över 20 000 kunder drabbades. Arkivbild: TT
Ett omfattande strömavbrott ägde rum på Öland under måndagsmorgonen. Hela ön var enligt Eon strömlös och över 20 000 kunder drabbades. Arkivbild: TT

Strömavbrott drabbade Öland

På måndagsmorgonen stod plötsligt hela Öland utan el. Enligt elbolaget Eon blev omkring 22 000 kunder utan ström. En timme senare var felet lagat.

ANNONS
|

Halv nio på morgonen gick strömmen på Öland. Bokstavligen. Hela ön drabbades av det omfattande strömavbrottet som enligt Eon orsakades vid en station norr om Kalmar.

– Vi har lokaliserat felet till en fördelningsstation i Stävlo strax norr om Kalmar, men vi vet inte vad som orsakade det, säger Lena Berglund på Eons pressjour.

VId 08.30-tiden blev både boende och semesterfirare på ön helt utan el.

– Avbrottet gäller hela Öland och alla kunder är utan el, berättade Lena Berglund.

Eon drog igång ett stort felsökningsarbete innan felet kunde åtgärdas. Initialt saknades helt en prognos för hur länge avbrottet kunde pågå, men vid 09.35 började elen återvända till Eons kunder.

ANNONS

– Drygt en timma stod ön utan el och vi kan bara beklaga att vi inte fick det åtgärdat snabbare, säger Lena Berglund.

"Skulle precis slå på kaffet"

Olle Bruer, som är sommarboende på Öland berättar att han precis hämtat in tidningen när han upptäckte att han var utan el.

– Jag hann precis slå på kaffet och såg att det började rinna innan det blev helt svart här inne, säger han.

Som en av över 20 000 strömlösa får han nu klara sig utan el tills Eon får ordning på avbrottet.

– Som sommarlänningar utan småbarn är det ingen större nöd på oss än så länge. Det är väl om det blir långvarigt som det kan bli svårt att ladda telefoner och laga mat. Sen har vi ju mat i kyl och frys och sådär som kan bli dålig, säger han.

Drygt en timma kunde han pusta ut när elen återvände till ön och morgonkaffet var räddat.

– Nu är elen tillbaka, konstaterar han.

Ovanligt stort

Lena Berglund beklagar det omfattande strömabrottet och var själv lika förvånad som de strömlösa ölänningarna.

– Det här är var stort avbrott och brukar vara något som bara händer i stormtider. Vi beklagar självklart avbrottet som drabbade både heltidsboende och de som är på Öland och semestrar, säger hon.

ANNONS

Trots att felet åtgärdas kunde Lena Berglund inte berätta någonting om orsaken.

– Det kan vara tusen och en orsaker. Ibland är det ett träd som ramlat på en ledning och ibland har någon grävt av en kabel. Jag har inte fått mer information än att våra tekniker vet vad felet r och att de har lyckats koppla tillbaka strömmen till de drabbade.

ANNONS