Stormen Gudrun som drog in över Sverige i januari 2005 namngavs av den norska vädertjänsten.
Stormen Gudrun som drog in över Sverige i januari 2005 namngavs av den norska vädertjänsten.

Stormen har fått sitt namn

ANNONS
|

Det oväder som drar in över Sverige på måndagskvällen kallas i Storbritannien för S:t Jude, eller Judas på svenska. Sankt Jude, eller Judas Taddeus, var en av Jesus lärjungar och ska inte förväxlas med sin namne Judas Iskariot.

Vid lunchtid på måndagen meddelade SMHI att den kraftiga höststorm som är i antågande nu har fått namnet Simone.

Hur stormar och annat extremväder namnges i Sverige finns det ingen fast rutin för. SMHI saknar tradition på området.

I stället har stormar ofta kommit att benämnas efter det datum eller den veckodag de inträffat, eller det område som drabbats hårdas, exempelvis Ölandsstormen 1985, allhelgonaorkanen 1969, julstormen 1902 och yrväderstisdagen 1850. Den här gången har stormen fått sin namn efter dagens namn i almanackan.

ANNONS

Däremot har den norska vädertjänsten sedan mitten av 90-talet namngett oväder som föranleder ”varsel om ekstremvaer”. Eftersom de flesta oväder kommer västerifrån och alltså berör Norge innan de når fram till Sverige, så får det norska namnet lätt spridning även i Sverige.

Detta skedde med stormen Gudrun år 2005 och Per år 2007.

Den nu annalkande stormen har inte fått något namn i Norge.

- Ovädret kommer inte att beröra Norge. Den här gången får ni bestämma namnet själva, uppger jourhavande meteorolog på Meteorologisk institutt.

Sedan 50-talet ger man i Tyskland namn på hög- och lågtryck. Sedan ett antal år får vem som helst får komma med förslag. "Segernamnet" utses av vädertjänsten. Det kommande ovädret har namngivits Christan.

När det gäller tropiska cykloner finns sedan lång tid tillbaka ett internationellt namngivningssystem.

ANNONS