Stormen Angus har intagit Sverige

Stormen Angus skapar kaos i England. Härnäst kommer ovädret till Sverige. SMHI har gått ut med en klass 1-varning för vindar på 21-24 meter per sekund.

ANNONS
|

Uppåt 2 000 hem uppges vara strömlösa i engelska Devon runt lunchtid på söndagen, efter stormen Angus framfart. Polisen i såväl Devon som Cornwall utlyste en särskild händelse och evakuerade en stugby efter att floden Moles barriär brustit. Runt lunchtid på söndagen lämnar stormen England och tar sikte på Sverige.

I Bohuslän, Halland och Göteborg väntas mycket hårda vindbyar. Grenar och enstaka träd kan knäckas och höga fordon kan få problem. Omvindhastigheten når 24,5 meter per sekund är den att betrakta somenstorm.

LÄS OCKSÅ:Lastfartyg evakueras efter kollision

–Tidigare såg det ut som att det skulle dra in en storm även över Sverige, men modellerna brukar ta höjd. Nu ser det ut som att Angus lugnar ner sig under sin färd över Nordsjön och enligt prognosenblir det snarare hårda vindar som kommer nå oss, säger Forecas meteorolog Erik Rindeskär.

ANNONS

Ovädret drar in under söndagskvällen

Färden över havet kommer ta sin lilla tid. Under hela söndagen ser det ut att bli uppehåll med lite sol i Västsverige och andra delar av landet, men därefter förvärras vädret.

– Ovädret kommer in mot Sverige ikväll eller snarare i natt. Vinden kommer börja tillta i natt på Västkusten, fortsätter Forecas meteorolog.

Enligt de prognoser som finns till buds vid lunchtid på söndagen ser det ut som att ovädret kommer förändras en del under sin färd över Sverige.

– Det är till en början ensydostlig vind som drar in från Nordsjön. Men från natt mot måndag vrider vinden och blir mer sydvästlig. Allra blåsigast blir det längs Bohuskusten. Där får man åtminstone räkna med hårda vindar, förklararRindeskär.

Planera för stökig måndagsmorgon

Ovädret dröjer sig kvar en stund över Västkusten.

– Det kommer alltså att vara blåsigt under natten mot måndag, morgonen och en bit in på måndag förmiddag. Sedan drar lågtrycket vidare upp över Skagerack, för att sedan fortsätta upp mot norska gränsen för att slutligen passera genom Norrland. Även på Östersjön kommer det bliblåsigt.

Det är emellertid inte bara kraftiga vindar som kommer drabba oss i och med att en försvagad version av stormen Angus gör entré i Sverige.

– Det blir en del nederbörd. Det blir framför allt regn, avslutarForecas meteorolog Erik Rindeskär.

ANNONS

Norra Dalarna och Värmland kan däremot vänta sig ett redigt snöfall. Även här ligger en klass 1-varning, lokalt väntas upp till en decimeter snö falla.

ANNONS