Storbrand rasar i asylboende

En storbrand utbröt på ett asylboende i Fagersjö i södra Stockholm under natten mot söndag. 37 personer evakuerades. Efter 12 timmars arbete lyckades räddningstjänsten släcka branden. Polisen rubricerar händelsen som grov mordbrand.

ANNONS
|

Det var en polispatrull som körde förbi somupptäckte att det brann i fasaden och larmade räddningstjänsten vid 01:30-tiden natten till söndagen. När räddningstjänsten tog sig till platsen hade den spridit sig till andra delar av byggnaden.

– Det är en skrämmande tanke att föreställa sig vad som hade hänt om de inte kört förbi, säger Anders Mattsson vid Stockholmspolisen.

Roger Sverndal,ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar,berättar att brandförloppet var snabbt.

– Det började brinna i fasaden. Men när vi tog oss till platsen hade den redan spridit sig till andra delar av byggnaden, säger Roger Sverndal.

Enligt honom består byggnaden avtvå barackslingor.

ANNONS

– Det brinner kraftigt i konstruktionen.Vi har inte det under kontroll, sa han vid halvsjutiden på morgon.

Grov mordbrand

Räddningstjänsten hade till en början13 enheter på plats som jobbade för att släcka branden. Det finns ingen spridningsrisk till den andra barackbyggnaden. Vid klockan 10 börjar en ny rädslan uppstå.

–De håller på för fullt, byggnadenhåller på att kollapsa. De försöker stampa upp taket så det inte ska rasa ihop totalt. 25 personer jobbar nupå platsen, säger inre befäl, Kurt Jonsson.

Vid 13-tiden på söndagen började insatsen trappas ned.

– Nu är två stationer på plats och situationen är under kontroll. Men på undervåningen brinner det fortfarande i taket, säger Emil Skoglund, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar.

Efter12 timmars släckningsarbete kunde räddningstjänsten slutligen meddela att branden var släckt. Då var klockan 14:30 på söndagen.

–Nu är det en polissak, säger Kurt Jonsson, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar.

Grov mordbrand

Brandorsaken är oklar. Polisenrubricerar nu händelsen som grov mordbrand.

– Vi får göra en teknisk undersökning och arbeta med det material vi har, säger Sven-Erik Olsson, informatör vid Stockholmspolisen, till TT.

Enligt Expressen hade någon försök sätta eld på boendet natten till lördagen men då hade personalen lyckats släcka innan branden bröt ut.En behållare med olja var placerad i en ugn på boendet och någon hade satt på ugnen.

ANNONS

Kommunen ska hitta nya hem åt de evakuerade

Asylboendet drivs iStockholm stads regi och består av flera byggnader. Samtliga boende i byggnaden som eldhärjats har evakuerats. Boendet är ett tillfälligt hem för flyktingar som fått uppehållstillstånd i Sverige.

–Det är vad vi kallar för genomgångsboende för personer med uppehållstillstånd. Det är för sådana som har blivit anvisade till Stockholms stad, säger Carl Smitterberg, presstalesperson på Stockholms stadsledningskontor.

Boendet hade 44 platser. Enligt polisen befann sig emellertid enbart37 personer i byggnaden när det började brinna.

– De evakuerade tas om hand avkommunen som får hitta andra platser åt dem, säger Anders Mattsson vid Stockholmspolisen.

ANNONS