Stockholmsbörsen öppnar efter Brexit-beskedet

Stockholmsbörsen rasar med 6 procent i måndagens inledande handel till följd av oro för följderna av ett brittiskt EU-utträde.

ANNONS
|

Nedgången är betydligt mer kraftig än på ledande Europabörser, då den svenska börsen hade stängt i fredags på grund av midsommarhelg. Därmed undkom svenska aktier fredagens första chockvåg efter den brittiska folkomröstningen i torsdags, där britterna röstade för brexit, alltså ett EU-utträde.

I fredagens turbulens rasade exempelvis Frankfurtbörsen med nästan 7 procent och Parisbörsen med 8 procent. Londonbörsen föll med drygt 3 procent.

I måndagens inledande handel sjunker Londonbörsen med 0,8 procent, medan Frankfurtbörsen backar 0,4 procent. Parisbörsen ligger samtidigt på en nedgång på 1 procent.

– Att Brexitsidan vann var oväntat. Innan folkomröstningen steg börserna. Att ja-sidan nu vann ledde till osäkerhet och börsfall på de europeiska börserna före helgen och i dag följde Stockholmsbörsen efter och föll i den inledande handeln, säger Johan Hagbarth.

ANNONS

Även på valutamarknaden blev det rejält oroligt efter folkomröstningen, med kursras för pundet på uppåt 10 procent mot både dollarn och euron. Mot kronan har pundet sedan i fredags rasat till cirka 11:40 kronor, den lägsta växelkursen sedan hösten 2014. Det kan jämföras med årshögsta på 12:61 kronor i början av året.

Kronan har också tagit stryk mot både dollarn och euron i chockvågen efter folkomröstningen.

Korta svenska marknadsräntor har tryckts ned mot rekordlåga nivåer, med en tvåårsränta på –0,63 procent.

– Det är aldrig roligt när sparpengar sjunker i värde, men långsiktiga sparare bör inte gripas av panik. De bör rida ut stormen, det kommer bättre tider. Kortsiktiga sparare som tycker att det är obehagligt med kurssvängningar bör däremot sälja av sina fonder och aktier och satsa på ett sparande med lägre risk, Johan Hagbarth, planeringsstrateg på SEB.

Enligt Johan Hagbarth kommer osäkerheten att bestå.

– De är svårt att förutse vad som kommer att hända de närmsta dagarna, men det kommer att förekomma stora svängningar på den finansiella marknaden. Det finns risk för fortsatt nedgång, säger han.

ANNONS