Stockholms slott renoveras i 20 år

ANNONS
|

Slottets fasader har länge varit i dåligt skick. Den gotländska sandstenen vittrar sönder och när en balusterdocka föll från taket 2005 insåg Statens fastighetsverk, som förvaltar slottet, att läget var akut.

–Det är i första hand den sten som utgör en tredjedel av slottets fasadyta som vi tvingas byta ut och förnya, säger slottsarkitekt Andreas Heymowski.

Arbetet inlett

Den första etappen av arbetet har redan inletts på norra fasadens östra flygel som utsetts till ett slags pilotetapp.

Renoveringen är tidsödande och mycket komplicerad.

–Vi provar här olika sätt att utföra renoveringen för att hitta det optimala sättet att genomföra arbetet, förklarar Andreas Heymowski.

ANNONS

Enligt honom är tekniken ett av de svårare momenten i renoveringen.

–Vi är inte vana vid med att arbeta med så här stora stenar. Vi behöver duktiga hantverkare som klarar av den här typen av arbete som är ett renodlat hantverk, säger Andreas Heymowski.

Puts i gott skick

Det är ännu inte bestämt om även putsen ska bytas ut på slottets fasad. Den anses vara i gott skick och sitter bra.

Den senast riktigt stora restaureringen av Stockholms slott gjordes kring förra sekelskiftet.

Stockholms slott började byggas efter slottsbranden 1697. På platsen där dagens slott ligger fanns tidigare en kungaborg med höga och tjocka murar.

Slottet byggdes för kungafamiljens boende, representation, riksadministration, hushållning och service. Där bodde och arbetade så många människor att de bildade en egen församling.

Många förändringar har gjorts på Stockholms slott under åren fram till det slott i romersk barock som byggnaden är i dag.

Slottet används numera bland annat som kontor för kungen och drottningen, hovets administration och verksamhet och för statschefens officiella representation.

Källa: Statens Fastighetsverk. (TT)

ANNONS