Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson efter SVT:s partiledardebatt.
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson efter SVT:s partiledardebatt.

Statsvetare: SVT lade sig i valrörelsen

Sveriges Television gjorde ett helt onödigt inhopp i valrörelsen, anser statsvetaren Anders Sannerstedt om bråket mellan Sverigedemokraterna och SVT efter fredagskvällens partiledardebatt.

ANNONS
|

Där uttalade sig SD-ledaren Jimmie Åkesson om varför vissa utlandsfödda inte får jobb i Sverige. Han hävdade att det beror på att "de inte är svenskar" och att de inte "passar in i Sverige".

SVT tog direkt efter debatten avstånd från Åkessons uttalande och SD har krävt en ursäkt av SVT, men det är inte aktuellt.

- Åkessons uttalande var generaliserande och onyanserat. Men sedan menar jag att Sveriges Television ska avhålla sig från att göra inlägg i valrörelsen, säger Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet som har forskat om SD:s väljare.

ANNONS

- Det är mycket möjligt att detta gynnar Åkesson, säger han till TT.

Gynnar SD

Statsvetare Ann-Cathrine Jungar, docent vid Södertörns högskola som forskar om högerradikala partier, är inne på samma linje:

- Rent allmänt kan man säga att skandaler inte tidigare har missgynnat SD. Och många av dem som röstar på SD har lågt förtroende för mainstream-media och public service. Hos vissa grupper bekräftar detta säkert deras bild av att medierna har en negativ inställning till SD och på olika sätt försöker motverka partiet, säger hon till TT.

Efter SVT:s partiledardebatt har Jungar en reflektion:

- Åkesson visade upp en lite kantigare sida än vad han har gjort tidigare. Det finns en skärpning både i tonläget och av politiken under valkampanjens gång, om flyktingar och asylmottagande.

ANNONS

Unik händelse

Såväl Åkessons uttalande som SVT:s reaktion fick Anders Sannerstedt att "hoppa högt".

- Jag har inte sett något sådant här tidigare och blev väldigt överraskad.

SVT motiverar avståndstagandet med sitt sändningstillstånd och sina publiceringsregler samt demokratibestämmelsen i radio- och tv-lagen.

- Men SVT förväntas också vara neutrala när det gäller den här typen av debatter och dessutom ska största möjliga yttrandefrihet råda i politiska frågor, säger Sannerstedt.

- Jag menar att SVT:s ställningstagande var helt onödigt. Åkesson fick ju mothugg i debatten med en gång. I politiska debatter får man låta debatten ha sin gång. Dåliga argument kommer att bemötas med goda motargument.

TT

ANNONS
ANNONS