Stefan Jakobsson (SD). Arkivbild.
Stefan Jakobsson (SD). Arkivbild.

Statsvetare: SD-skandaler påverkar inte valet

Med bara dagar kvar till valet har en rad skandaler skakat Sverigedemokraterna. Men väljarna påverkas inte nämnvärt av den senaste veckans avslöjanden, anser statsvetare.

ANNONS
|

På tisdagen meddelade SD:s skolpolitiska talesperson Stefan Jakobsson att han drar tillbaka sin kandidatur till riksdagen. Detta efter att Aftonbladet avslöjat att han bekostat privata taxiresor och hotellrum till familjen med skattepengar.

Ytterligare två SD-kandidater, från Halmstad respektive Stockholm, har lämnat partiet då Expressen uppmärksammat hatiska och rasistiska inlägg från kandidaterna på nätet.

- Att företrädare för SD förknippas med rasistiska uttalande är inget nytt för väljarna, men den girighet och nonchalans som kommer fram i Jakobssons fall kan skada förtroendet på ett annat sätt, säger Peter Esaiasson, professor i statsvetenskaps och opinionsforskare vid Göteborgs universitet.

ANNONS

Enligt Esaiasson är det emellertid inte troligt händelserna kommer påverka valresultatet nämnvärt.

- För personer som tvekar skulle det kunna ha viss effekt men de som är politiskt övertygade påverkas inte, särskilt inte när partiet ser till att snabbt ta avstånd från sin företrädare, säger han och lägger till:

- Under en valrörelse får väljarna ta del av så mycket ny information att skandaler av detta slag inte får samma utrymme eller betydelse som annars. Dessutom har många redan röstat.

TT

SD-skandalerna

Aftonbladet har i en rad artiklar publicerat uppgifter om att Sverigedemokraternas skolpolitiske talesperson Stefan Jakobsson under fyra år i riksdagen åkt taxi för över 300 000 kronor, bland annat ett hundratal gånger mellan hemmet i Sörmland och riksdagen. Han har även betalt boende för familjen under resor och en tur till partiledarens "glitterfest" med skattepengar.

Den man som kandiderade till kommunfullmäktige i Halmstad skrev enligt Expressens genomgång ett inlägg på nätet 2014 där han önskade livet ur den socialdemokratiska riksdagsledamoten Veronica Palm och hoppades att hon skulle sprängas i ett terrordåd.

Den man som kandiderade till kommunfullmäktige och landstinget i Stockholm har bland annat jämfört invandrare med råttor, skrivit "En bra Svensk journalist är en död journalist" och att lien ska "gå bland alla landsförrädare i Gammel media och PK-maffian" den dag SD får makten.

ANNONS