Politiska skandaler har liten effekt på förtroendet för partierna och politiken. Arkivbild.
Politiska skandaler har liten effekt på förtroendet för partierna och politiken. Arkivbild.

Statsvetare: Politiska skandaler gör liten skada

Bara den senaste veckan har flera politiker från MP, SD och S tvingats lämna sina uppdrag till följd av kontroversiella uttalanden och olovliga mutor. Men väljarna låter sig inte rubbas av händelserna i någon större utsträckning.

ANNONS
|

Den senaste tidens avslöjanden har bland annat visat hur högt uppsatta politiker i både Kristdemokraternas och Sverigedemokraterna använt skattepengar föra att bekosta privata resor. Enligt Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, påverkas emellertid inte förtroendet för politiken av händelserna.

- Den här typen av skandaler har ingen långsiktig effekt på vår tillit till partierna och det politiska systemet. Generellt ökar faktiskt förtroendet för våra politiker i Sverige, säger hon.

ANNONS

Udda skandaler påverkar mer

De politiska skandaler som har störst potential att påverka befolkningen är de ovanliga, enligt Marie Demker. Som ett exempel nämner hon avslöjandet i SVT:s Uppdrag granskning om att MP:s gruppledare i Botkyrka lovat moderaterna i kommunen röster från besökare i en moskéförsamling, i utbyte mot bygglov för en ny moské.

- Händelsen i Botkyrka är ju närmast unik. Men den leder troligtvis till en mer allmän diskussion om korruption och maktmissbruk, snarare än att påverka förtroendet för det enskilda partiet, säger hon.

Lojala mindre lyhörda

TT: Finns det någon grupp som är mer mottaglig för skandaler?

- De lojala väljarna, som har röstat på samma parti i flera val, är mindre lyhörda för den här typen av skandaler, de ser mer till partiets grundläggande ideologi. För de väljare som känner misstro mot systemet kan skandaler förstärka den egna världsbilden, men så här nära valet kan händelserna i viss mån även påverka hur förstagångsväljare eller osäkra väljare lägger sin röst.

ANNONS
TT

ANNONS