Nu är det dags för partierna att bestämma sig för vem som tar vem. Arkivbild.
Nu är det dags för partierna att bestämma sig för vem som tar vem. Arkivbild.

Statsvetare: Nu börjar det verkliga spelet

Talmannen är på plats och statsministern är entledigad. Nu är det dags för partierna att kavla upp ärmarna och börja förhandla på riktigt för att få en ny regering på plats.

ANNONS
|

Som väntat röstade en riksdagsmajoritet mot Löfven som statsminister i tisdagens omröstning. Röstsiffrorna blev 142 för Löfven och 204 mot. Tre ledamöter var frånvarande.

Statsvetaren Jonas Hinnfors säger till TT att samtliga partier röstat precis som de sagt att de skulle göra.

- Den enda osäkerheten var om Sverigedemokraterna kanske skulle ha lagt ner rösterna för att man ville sätta press på Alliansen. Nu valde man att inte göra det.

ANNONS

Och enligt Hinnfors är det nu skarpt läge i regeringsbildningsfrågan:

- Nu börjar ju det verkliga spelet. Det är nu partierna verkligen måste börja förhandla på riktigt. Tidigare har det i någon mening varit torrsim, säger Jonas Hinnfors.

Låst läge

Det har med andra ord blivit dags för partierna att kavla upp ärmarna och ta sig an grovjobbet. Jonas Hinnfors säger att det nu är "realpolitik" som tar vid i ett läge där flera möjligheter till samarbete är låsta av olika partier.

- Det är i första vändan inte alldeles självklart vad som ska hända. Det kan bli så att man ganska snabbt hittar samarbetsformer, säger Hinnfors.

Men han är också öppen för att regeringsbildningsprocessen kan ta tid.

- Även om det inte är jättetroligt är det i alla fall inte alldeles osannolikt att det kommer att ta tid för partierna att sakta manövrera sig till en lösning som ju kommer att innebär att någon måste bjuda på något.

ANNONS

Pröva stödet

Statsvetaren Tommy Möller konstaterar också att läget är väldigt låst och att det är svårt att bilda både en Alliansregering och en rödgrön dito. Han ser dock möjliga scenarier. Ett är att talmannen lägger fram ett förslag om en Alliansregering, även om en sådan har begränsad möjlighet att få stöd.

- Alliansledarna tycks ha bestämt sig för att hålla ihop så långt det går och ingen vill spräcka Alliansen och man kan pröva stödet för en sådan regering på vinst och förlust, säger Tommy Möller.

Andra lösningar

Men eftersom det aldrig tidigare hänt att talmannens förslag till regering röstats ned skulle det vara ett avsteg från traditionen.

- Så det är väl inte heller troligt men det kan ju i ett fullständigt låst läge också vara ett sätt att komma framåt. För då har man prövat det alternativet, det har visat sig att det inte håller för att Sverigedemokraterna kommer ju, om de inte frångår det de har sagt, inte att lägga ned rösterna då, säger Tommy Möller.

ANNONS

I det läget kan olika partiföreträdare säga att man har prövat, att man har hållit sina löften och det man sagt innan valet och att man har försökt bilda en sådan regering som man lovade, men att det inte lyckades.

- Och då kan man motivera att man prövade andra lösningar. Vilka det nu ska vara, säger Tommy Möller.

Det andra alternativet skulle vara att Stefan Löfven försöker få stöd för sitt alternativ, även om det inte kan bli fråga om en rödgrön regering.

- I så fall blir det ett försök att få till stånd någon form av blocköverskridande, kanske inte regering nödvändigtvis, men en Socialdemokratiskt ledd regering som då samarbetar över blockgränser, vilket då förutsätter att Socialdemokraterna lösgör sig från det rödgröna.

TT

ANNONS