Enligt professor Henrik Ekengren Oscarsson finns det krafter utanför som vill förstärka bilden av splittringen inom ett parti. arkivbild
Enligt professor Henrik Ekengren Oscarsson finns det krafter utanför som vill förstärka bilden av splittringen inom ett parti. arkivbild

Statsvetare: Intensivt politiskt spel nu

Frågan om vem som ska bilda regering och vem som ska ingå skär som en kniv genom flera politiska partier just nu.

ANNONS
|

Både Liberalerna och Moderaterna har på senare tid utsatts för hårt tryck av sina lokala företrädare i Skåne. För Liberalernas del handlar det om att lokalpolitikerna säger definitivt nej till regeringssamarbete med Socialdemokraterna. För Moderaterna gäller det förhållandet till Sverigedemokraterna.

Krafter utanför

Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap i Göteborg, manar dock till försiktighet när det gäller att värdera de "uppror" som dykt upp på senare tid.

- De partiinterna arbetena är viktiga för de speglar hur partierna mår och just nu håller partierna på att koordinera sig och vissa verkar ha större problem än andra. Det förekommer internt bråk inom samtliga partier, men vissa är bättre än andra på att förhindra att det syns utåt, påpekar han.

ANNONS

Men det handlar inte bara om intern oenighet, det finns krafter utanför som gör allt för att förstärka bilden av splittring, fortsätter Henrik Ekengren Oscarsson. Jan Björklund har den senaste veckan talat om de hårda angreppen från "högersvansen".

- Just nu målas bilden upp att Liberalerna är starkt splittrade och det är ren politik och opinionsbildning. Tittar man på de sociala medierna just nu så är det den bilden som dominerar. Högern inom svensk politik riskerar att bli helt ställd offside om det blir en mittenregering i Sverige.

Drabbar även MP

Även om det nu handlar om Liberalerna och Moderaterna så kommer motsvarande "uppror" även att drabba Miljöpartiet om en regering bestående av Alliansen och Miljöpartiet skulle bli aktuell, tror han.

- Då kommer det som ett brev på posten att politiska motståndare kommer att lyfta fram motsättningarna inom det partiet.

ANNONS

Enligt hans kollega, professor Peter Esaiasson, är det förhållandet till Sverigedemokraterna och flyktingpolitiken som är den nya moraliska dimensionen. Allianspartierna har slitit med den länge men nu är den central i diskussionerna om en ny regering. Han framhåller att det är enigheten inom riksdagsgrupperna som är avgörande för sammanhållningen inom partiet och hur stor den är i dag är svårt att bedöma.

- En möjlig parallell är vad som händer i Storbritannien just nu. Det börjar med att någon sonderar terrängen och konstaterar att den förda politiken inte fungerar. Sedan ansluter fler och det behöver faktiskt inte vara så många innan partiledaren ryker. Men det är svårt att omsätta det till de svenska Liberalerna, poängterar han.

TT

ANNONS