Starka reaktioner på nya uppgifter

ANNONS
|

Undersökningen som presenterade bevis för att Walther Sommerlath gav judiske Efim Wechsler möjligheten att utvandra till Brasilien splittrade opinionen. Professorn i historia, Thomas Lindkvist, förklarar att många tyskar såg möjligheter till att göra sig en vinst när judar fördrevs från deras verksamheter.

– Tyskland var under den här tiden ingen rättsstat och den judiska befolkningen var desperat att lämna landet. Det förefaller inte som att Walther Sommerlath skott sig allt för mycket på affären även om man kan utläsa att han var en så pass affärsman att det inte skedde med någon förlust. Mycket tyder ju på att drottningens far hjälpte Wechsler att komma ut ur Tyskland på ett sätt som många tyskar inte bidrog till.

ANNONS

Thomas Lindqvist tror dock att Walther Sommerlaths kopplingar till nazistpartiet kommer att fortsätta att diskuteras.

– De nya uppgifterna förändrar ju inte att han var med i nazistpartiet och en person som flyttar tillbaka till Tyskland vid denna tidpunkt måste ju förutsättas inte ha en allt för negativ inställning till den nazistiska regimen.

Johan Åsard, chef för Kalla Fakta som i höstas presenterade uppgifterna om att Silvias far tog över en judisk fabrik, tycker att det var bra att avslöjandet kom fram.

– Uppgifterna bekräftar det vi berättade och fyller i en kunskapslucka om själva transaktionen som vi var tydliga med att vi inte kunde bidra med. Däremot står alla andra uppgifter kvar från avslöjandet i Kalla Fakta som bekräftar att drottningens far tog över en fabrik under tvång och att han var medlem i nazistpartiet, säger han.

– Sen tycker jag att det finns en oklarhet när det beskrivs att Walther Sommerlath hjälpte Efim Wechsler att rädda sig ur Tyskland. Jag tycker att man kan ifrågasätta om man ska formulera sig så när en judisk person tvingades att sälja sin fabrik till en person i nazistpartiet, säger han.

Journalisten och författaren Henrik Arnstad, som skrivit boken Skyldig till skuld: En europeisk resa i Nazitysklands skugga, går längre i sin kritik.

ANNONS

– Det som är nytt i artikeln är den hjälp som Walther Sommerlath skulle ha bidragit med till en utsatt jude. Att överta judisk egendom på det sättet var en del av det våld som bedrevs av tyskarna innan andra världskriget bröt ut. Att säga att Walther Sommerlath skulle ha hjälpt en jude är en typ av information som jag, och andra historiker, vänder oss mot.

Thomas Lindqvist tycker att det är svårare än så att döma personer i efterhand.

– Jag tycker att artikeln ger en väldigt nyanserad bild. Vem som var nazist och inte är väldigt lätt för oss i efterhand att döma, men artikeln visar på hur komplicerad frågan är med moralisk skuld för nazismen och dess medlöperi. Den visar på problematiken i att avgöra vad som är rätt och fel.

ANNONS