Största oron gäller elräkningen

ANNONS
|

Mer än var tredje svensk, 38 procent, oroar sig för kommande elräkningar, enligt Nordeas undersökning av hur vi ser på vår ekonomi det kommande året. Efter elräkningen oroar bensinpris och risken att förlora sin buffert mest.

–Vi kommer ihåg förra vinterns kyla som gav höga elpriser och nu ser vi att de höga priserna upprepas i år. I kombination med att bolåneräntorna stiger kan det vara dags att se över sina avtal, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

Befogad oro

Också för två år sedan toppades oroslistan av elpriserna. Men då var skälet främst att de stod för en så stor andel av boendekostnaderna då bolåneräntorna var så låga.

ANNONS

Svenskarna har goda skäl för att oroa sig för sina elräkningar. Elpriset toppade under den kyliga decembermånaden med ett snittpris på den nordiska elbörsen Nordpool på 83 öre kilowattimmen. På det läggs avgifter och skatt.

Under januari har det hittills varit litet mildare väder vilket fått elpriset att gå ned. Snittet just nu är cirka 20 öre lägre än under december. Mildare väder gör också att vi inte behöver använda lika mycket el för uppvärmningen och därför blir nästa elräkning kanske inte en lika stor chock som decemberräkningen, men i paritet med januari i fjol.

–Men det finns risk för fortsatt mycket höga priser om inte vårfloden kommer i gång ordentligt, säger Marianne Cederwall, finansanalytiker på konsultföretaget Sweco.

Kallt igen

Vårfloden ska normalt sätta inledas i slutet av mars, början av april, och fylla på vattenmagasinen som i dag är nära den historiskt lägsta nivån. Och om de amerikanska väderprofeterna får rätt kan vi vänta oss rejält med kyla igen i februari–mars.

Under torsdagen har näringsminister Maud Olofsson ett möte inplanerat med Energimarknadsinspektionens (EI) generaldirektör, Yvonne Fredriksson. EI ansvarar för granskningen av elnätföretagens avgifter för att se till att de inte tar ut för höga avgifter.

ANNONS

–Mötet är inplanerat sedan tidigare men passar ju väldigt bra nu, med den debatt som pågår, säger Maud Olofssons pressekreterare Erik Bratthall.

–Hon vill förvissa sig om att övervakningen fungerar som den ska.

ANNONS