Stämmer Bingolotto för förlorad vinst

ANNONS
|

- Jag blev överlycklig, jag trodde ju jag hade vunnit en kvarts miljon kronor, säger Risto Mokko. Men sen ändrade sig Lotta Engberg och uppgav ett annat nummer. Plötsligt hade jag inte vunnit ett öre.

27 februari i år spelade Mokko i Dalsjöfors utanför Borås som så ofta förr på Bingolotto i TV 4. När Lotta Engberg ropade ut Gustav 58 och strax därpå 71 trodde han att han prickat in full rad och vunnit Jackpothjulet.

Men Lotta Engberg påstod plötsligt att det var G 53 som var det fjärde numret. Därmed sprack Mokkos rätta rad.

Mokko har försökt få Folkspel i Sverige, som arrangerar Bingolotto, att dela ut vinsten till honom men inte lyckats.

ANNONS

Därför har nu Mokko genom sitt juridiska ombud ansökt hos tingsrätten i Göteborg om stämning mot Folkspel. Mokko kräver 250 000 kronor.

- Rätt skall vara rätt, säger Mokko. Man visade 58 i tv-rutan och Lotta Engberg ropade upp numret, då måste det var det som gäller.

Men det tycker inte Mathias Skoglund, vice vd på Folkspel i Sverige, som är förvånad över stämningsansökan.

- Det var en överraskning, säger han. Vi hade kontakt med Mokkos advokat på försommaren men sen har vi inte hört någonting från henne.

Skoglund anser att spelet arrangerats och genomförts helt enligt Lotteriinspektionens regler och att fadäsen 27 februari då först nummer först ropades upp och visades i tv-rutan hanterades korrekt.

- Programledaren korrigerade numret muntligt och rätt nummer visades inom 20-30 sekunder, säger Skoglund. Först därefter fortsatte nummerdragningen, när femte numret presenterades var det helt klart vilket som var det fjärde utropsnumret.

Som alltid sedan starten av Bingolotto i tv 1991 genomfördes lottningen innan sändning. Under sändning presenteras de nummer som dragits tidigare.

- Man får inte genomföra lottodragning i direktsändning, säger Skoglund. Så är det och så har det alltid varit. Dragningen genomförs under ordnade former dagen innan sändning under överinseende av en representant för Lotteriinspektionen.

ANNONS

- Sedan portioneras numren ut med hjälp av en dator under sändningen. Tittarna skall uppleva det som ett pågående bingospel men det är draget i förväg.

Skoglund tycker inte förfarandet är ett sätt att lura tittarna.

- Det finns inga direktsända lotterier i Sverige. Allt är gjort i förväg men för att hålla spänningen uppe, att få det att se ut som om spelet pågår, visar vi endast ett nummer i taget.

Risto Mokko i Dalsjöfors tycker det är att lura tittarna.

- Det låter som bedrägeri. Man låtsas att man drar numren successivt när man i själva verket berättar vad någon annan gjort dagen innan.

Sedan Mokko fick både rätt och fel rad 27 februari har han inte längre spelat på Bingolotto.

- Det känns som bluff och båg alltihop, säger han

ANNONS