SSF:s miljonfestande granskas

ANNONS
|

Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) har festat för flera miljoner kronor avsedda för forskning, uppger Dagens Nyheter.

-Vi gjorde fel som inte gjorde en upphandlning, säger SSF:s styrelseordförande och lovar nu en granskning.

Tidningen skriver att stiftelsen under tre år har betalt 9,3 miljoner kronor till festfixaren Micael Bindefeld, men det är oklart exakt vad pengarna gått till. Avtalen skrevs utan att SSF gjorde någon offentlig upphandling.

Den statliga stiftelsens 15-årsfest hölls i Blå Hallen i Stockholms stadshus med Nobelfesten som förlaga. Bland 500 inbjudna gäster fanns landshövdingar, direktörer, journalister, utbildningsminister Jan Björklund (FP) och dåvarande forskningsministern Tobias Krantz (FP).

I huvudboken döptes den till "MBAB informationsprojekt", skriver DN. Utåt var dock stiftelsen mycket tystlåten om festen, den nämns bara i förbigående i årsredovisningen 2009.

ANNONS

Avtalen med Bindefeld har enligt Dagens Nyheter satts i fråga, och stiftelsens vd Lars Rask säger till tidningen att han ångrar att han inte varnade styrelsen för att man måste "upphandla ett sådant här avtal".

Enligt Lars Rask var det myndighetens styrelse som ville anlita Bindefeld för den stora festen och andra arrangemang.

Lars Rask påpekar att de drygt 9 miljoner kronor som betalats till Bindefeld gått till mycket annat än festen i Stockholms stadshus.

-Det har handlat om pressbearbetning för att få uppmärksamhet för ett antal unga forskare som fått stora bidrag och det berodde på att vi inte hade en egen kommunikationsfunktion i gång då.

Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist, styrelseordförande i SSF medger att stiftelsen brustit.

-Vi gjorde fel som inte gjorde en upphandling. Vi ska nu gå igenom alla fakta som DN lägger upp och se vad som brustit och efter det fattar vi beslut om åtgärder. Det kommer att gå med blixtens hastighet, vi började med det redan i går, säger hon.

Hon föreslår nu att stiftelsens verksamhet ska granskas av Kungliga Vetenskapsakademien och Ingenjörsvetenskapsakademien, rapporterar Sveriges Radio P4 Örebro.

Hon har under förmiddagen ringt upp styrelseledamöterna och föreslagit granskningen. Ledamoten Bert Allard säger till P4 Örebro att samtliga tillfrågade i styrelsen godkänner förslaget.

Stiftelsen får besk kritik av FAR, branschorganisationen för revisorer och rådgivare.

-Det är anmärkningsvärt att stiftelsen inte upphandlat Micael Bindefelds tjänster på rätt sätt och inte heller hittat underlaget till känsliga fakturor, säger generalsekreterare Dan Brännström.

Revisorerna ska se till att väsentliga riskfyllda poster hanteras på ett bra sätt och att verksamheten sker i enlighet med stadgarna. Men Brännström betonar att det primärt är styrelsens ansvar att se till att det finns ordentliga riktlinjer och budgeterade ramar för fester som den i Blå hallen i Stockholms stadshus.

På frågan om varför SSF:s revisorer inte reagerat svarar Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist:

ANNONS

-De har inte kontaktat oss i styrelsen, jag måste kontakta dem under dagen för att höra vad de har att säga. Varför det inte fungerat kan jag inte svara på. Vi ska ta reda på det och sedan meddela alla hur vi hanterar det här i fortsättningen, säger hon.

SSF skapades 1994 i samband med att löntagarfonderna avvecklades. Stadgar och startkapital är beslutade av regeringen, som utser två av styrelsens tio ledamöter. I övrigt arbetar stiftelsen obundet.

Enligt stadgarna ska SSF stödja forskning inom naturvetenskap, teknik och medicin. Den forskning som stöds ska hålla högsta möjliga kvalitet, men också kunna användas i industrin och samhället i övrigt.

För närvarande stöder SSF 15 strategiska forskningscentra. Under 2010 betalade SSF ut 550 miljoner kronor i forskningsbidrag. Stiftelsens kapital är 9 miljarder kronor.

På stiftelsen arbetar 15 personer. Därutöver är ett stort antal svenska och utländska forskare knutna till stiftelsen som rådgivare vid beslut om forskningsbidrag.

ANNONS