Polisen söker fortfarande efter den morddömde rymlingen som är internationellt efterlyst. Arkivbild.
Polisen söker fortfarande efter den morddömde rymlingen som är internationellt efterlyst. Arkivbild.

Utredning om tjänstefel efter rymning

ANNONS
|

Polisen har upprättat en anmälan om tjänstefel i samband med att en morddömd 25-åring rymde från en fångtransport i närheten av Laxå i Närke, rapporterar Expressen.

- Vi har anledning att anta att det finns brister i hanteringen av rutinerna, att det är någon form av tjänstefel som har begåtts, och att han har försvunnit till följd av det, säger Henrik Dahlström, stabschef vid polisen, till tidningen.

ANNONS

Enligt Expressen kommer polisens förundersökning om tjänstefel att invänta Kriminalvårdens internutredning.

Mannen är efterlyst i Sverige och internationellt. Ärendet hanteras av polisens Fast-grupp, som är specialiserad på att spåra upp efterlysta personer.

- Det är en särskild grupp. De pratar inte om sitt arbete och kommenterar inte pågående ärenden, säger Stefan Marcopoulos, pressekreterare vid polisen.

Mannen rymde den 12 juli när han transporterades av Kriminalvården från en rättspsykiatrisk klinik i Göteborg till häktet Salberga i Sala. Han är dömd för mord men har överklagat domen och anses därför vara häktad.

TT

Fakta: Fast-gruppen

Fast är förkortningen för Fugitive active search team.

Gruppen är specialiserad på att spåra personer som är internationellt efterlysta av svenska eller utländska myndigheter för lagföring eller för att avtjäna fängelsestraff.

Fast samarbetar med utredare och åklagare i ärenden där personer blivit internationellt efterlysta eftersom de tros ha lämnat landet.

I gruppens arbete ingår även att biträda utländska polismyndigheter när internationellt efterlysta personer eftersöks, som antas befinna sig i Sverige.

Gruppen är en del av ett europeiskt nätverk där motsvarande grupper finns i alla EU-länder. I länder utanför Europa använder gruppen bland annat Interpol, polisens sambandsmän samt de utländska polismyndigheterna som kontaktväg.

Källa: Polisen.

ANNONS