Fiskaren Bo Landén i Limhamn har många gånger svurit över garn som fastnat i propellern.
Fiskaren Bo Landén i Limhamn har många gånger svurit över garn som fastnat i propellern.

Spöknäten fiskar för alltid

ANNONS
|

Övergivna och glömda ligger de gamla fisknäten på havsbotten - och fiskar vidare.

De senaste fyra åren har över 66 000 meter spöknät tagits upp längs våra kuster. Men nya nät tillkommer ständigt.

-Det sitter hundratals levande torskar, halvdöda torskar, i garnen som hänger där på vraken. Det är ju fruktansvärt. Det är ett stort lidande för fisken också, säger Svend Koppetsch, fältassistent vid Havsfiskelaboratoriet i Lysekil.

Han beskriver bilder som en undervattenskamera tagit av fisk som fastnat i spöknät, eller spökgarn, det vill säga fisknät som gått förlorade på botten - men som fortsätter att fiska.

-De kan fortsätta fiska i det oändliga.

Spökgarnen är främst ett problem i Östersjön och Öresund. När de glömda garnen är fulla av fisk sjunker de till botten, berättar Svend Koppetsch.

-Sedan ruttnar fisken, och skelettdelarna tar djur hand om. Sedan reser sig garnen och börjar fiska igen. Det kan fortgå i princip hur länge som helst.

Exakta siffror saknas, men enligt grova uppskattningar som gjordes vid Havsfiskelaboratoriet i Lysekil i slutet av 1990-talet så tappas det varje år 167 kilometer garn bara i den svenska delen av Östersjön.

ANNONS

Enligt samma uppskattning fastnar årligen ett par hundra ton torsk i spökgarn. Svend Koppetsch betonar vikten av att haven därför städas från de gamla garnen.

Världsnaturfonden (WWF) genomförde nyligen ett projekt utanför Polen där totalt sex ton spökgarn togs upp ur havet. I Sverige är det upp till yrkesfiskarna att leta efter garnrester - om de vill.

–Här är det så att vi har en åtgärd som heter "gemensamma insatser" i Europeiska fiskerifonden. Där kan enskilda fiskare, eller fiskare som går ihop tillsammans, ansöka om att få gå ut och dragga efter spökgarn. Så får de ersättning för arbetstid och vad det kostar för båten och liknande, säger Petra Jarlros, handläggare på Jordbruksverkets fiskerienhet.

Yrkesfiskaren Bo Landén i Limhamn i Malmö har många gånger svurit över gamla nät han fått upp eller som nästan fastnat i båtpropellern. Han sökte ersättning och under 30 dagar i somras fick han upp 180 ålryssjor och 4800 meter torsk- och sillgarn.

–Det finns ett behov av att göra det, säger han.

För honom är draggandet efter spökgarn ett bra sätt att hålla båten i gång och tjäna pengar när det råder fiskestopp.

–Det är ju ett jobb, säger Bo Landén.

–Och så gör jag en bra grej.

ANNONS

Spöknät, eller spökgarn, är fisknät som antingen lämnats eller tappats i havet. Moderna nylonnät håller länge, och fiskar lika länge.

I Sverige är det i Östersjön och Öresund man har problem med spökgarn.

Enligt grova uppskattningar som den numera pensionerade fiskeribiologen P-O Larsson gjorde som en del av ett EU-projekt i slutet av 1990-talet så tappas det varje år 167 kilometer garn i den svenska delen av Östersjön. Enligt samma uppskattning fastnar årligen ett par hundra ton torsk i spökgarnen.

Sedan 2007 har 66722 meter spökgarn tagits upp i svenska vatten av fiskare som sökt ersättning av Jordbruksverket, som betalat ut drygt 2,5 miljoner kronor.

Källor: Jordbruksverket, P-O Larsson och Svend Koppetsch (TT)

ANNONS