Glyfosat kan finnas i vissa importerade flingor. Bland annat. Arkivbild.
Glyfosat kan finnas i vissa importerade flingor. Bland annat. Arkivbild.

Spår av glyfosat i importerad mat

ANNONS
|

Spår av det omdiskuterade ogräsbekämpningsmedlet glyfosat har hittats i sju av 15 undersökta importerade livsmedel, visar SVT Nyheters och Testfaktas granskning.

Det handlar bland annat om linser, frukostflingor och knäckebröd där råvarorna odlats i olika länder i Europa, Kanada och Argentina. De uppmätta halterna ligger dock under gränsvärdena och därmed bedöms varorna vara riskfria att äta, enligt Livsmedelsverket.

- Om man vill undvika glyfosat eller andra bekämpningsmedelsrester så ska man välja ekologiska livsmedel. I det här fallet om man vill undvika just glyfosat så kan man välja svenska livsmedel med gott samvete, säger Peter Bergkvist på Kemikalieinspektionen till SVT Nyheter.

ANNONS

Världshälsoorganisationen anser att ämnet sannolikt kan orsaka cancer men myndigheter inom EU anser inte att något sådant samband är bevisat.

TT

Fakta: Kampen om glyfosat

Glyfosat är ett av världens mest använda bekämpningsmedel och används för att bespruta ogräs.

Enligt Världshälsoorganisationens cancerenhet larc är det sannolikt att glyfosat kan orsaka cancer, men EU:s livsmedelsmyndighet Efsa och kemikaliemyndigheten Echa anser inte att det sambandet går att bevisa.

I december beslutade EU-länderna att glyfosat får förlängt försäljningstillstånd inom unionen i ytterligare fem år.

Efter långa och tidvis fastlåsta diskussioner fick glyfosat i december godkänt i ytterligare fem år, framför allt sedan Tysklands jordbruksminister i en sista omröstning valt att ignorera motståndet från sin miljöministerkollega.

ANNONS