Spänd väntan på domen mot polischef

ANNONS
|

Södertörns tingsrätt meddelar i dag klockan 11 domen mot Göran Lindberg och intresset för domen är stort, särskilt inom polisen som fått anseendet skadat genom skandalen.

–Här råder spänd väntan på vad domen ska bli, säger Christer Nordström, informatör vid Uppsalapolisen, till TT.

Göran Lindberg var länspolismästare i Uppsala i åtta år och poliserna där har haft en speciell relation till sin förre chef.

Christer Nordström är övertygad om att Göran Lindberg döms till fängelse eftersom han fortfarande sitter kvar i häktet.

–Åklagarens yrkande om åtta års fängelse är rimligt om han fälls enligt åtalet, säger Christer Nordström.

Erkänt sexköp

ANNONS

Han anser att en sträng dom är nödvändig om allmänheten ska få tillbaka förtroendet för polisen och rättsväsendet.

Sex månader efter gripandet av Göran Lindberg har Christer Nordström och hans kollegor fortfarande svårt att förstå vad som hänt.

–Vi kunde i vår vildaste fantasi aldrig drömma om vad som pågick. Det är alltjämt ofattbart att det kunde ske utan att vi misstänkte något, fortsätter Christer Nordström.

Göran Lindberg har åtalats på 23 punkter. Han misstänks för ett fall av grov våldtäkt, tre fall av våldtäkt, ett fall av förberedelse till grov våldtäkt mot barn, tio fall av koppleri, åtta fall av sexköp och ett fall av försök till sexköp.

Lindberg har endast erkänt sexköpen.

Föreläste om etik

Kammaråklagare Håkan Roswall anser att straffvärdet på brotten är åtta års fängelse. Lindberg hävdar att han endast ska dömas för sexköpen och menar att han redan avtjänat straffet under den tid han suttit häktad. Han krävde därför att bli försatt på fri fot när rättegången nyligen avslutades. Tingsrätten fann dock skäl att låta honom sitta kvar i häktet.

Misstankarna mot Göran Lindberg har väckt extra stor bestörtning för att han varit en av landets mest kända och högst uppsatta polischefer och för att han profilerade sig som en flitig föreläsare. Han talade innerligt om jämställdhet, respekt, sexuella trakasserier och mobbning och betonade särskilt vikten av moral och etik.

ANNONS
ANNONS