När solen föddes omgavs den av en nebulosa av gaser och stoft. De senare gav upphov till planeterna. Arkivbild.
När solen föddes omgavs den av en nebulosa av gaser och stoft. De senare gav upphov till planeterna. Arkivbild.

Solsystemet formades extremt snabbt

ANNONS
|

Det är den mest exakta åldern som hittills uppmätts i det här sammanhanget. Uppskattningen, som publiceras i Science, bygger på studier av magnetismen i fyra mycket gamla meteoriter som bildades precis när solsystemet föddes.

Solen har sitt ursprung i ett gigantiskt moln av vätgas och stoft som kollapsade under sin egen tyngd. Ur detta bildades solen som i början omgavs av en enorm nebulosa av gaser och grus.

Detta hände för 4567,3 miljoner år sedan. Gaserna och gruset gav sedan upphov till planeterna och alla de andra himlakropparna som nu kretsar runt solen.

ANNONS

Det märkliga är att detta inträffade på så kort tid. Nebulosan försvann efter bara 3,8 miljoner år. Då måste de stora gasjättarna Jupiter och Saturnus ha bildats. De mindre planeterna, bland dem Mars, Venus och jorden, kom några tiotal miljoner år senare.

De uråldriga meteoriterna består av ett mineral som kallas angrit. De är mycket sällsynta men har hittats på många olika platser på jorden. De fyra exemplaren i studien upptäcktes i Argentina, Brasilien, Antarktis och Sahara.

TT

Fakta: Solsystemet

Solsystemet består av solen och dess närmaste omgivning i vår galax, Vintergatan.

Hit hör de fyra småplaneterna närmast solen, Merkurius, Venus, jorden och Mars, och de fyra gasjättarna längre bort: Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus.

Dessutom ingår många mindre himlakroppar i systemet: ett antal småplaneter, varav Pluto är den mest kända, plus planeternas månar och en enorm mängd asteroider, kometer, meteoroider, interplanetärt stoft och plasma.

Solsystemet begränsas utåt av Oorts kometmoln som ligger ett ljusår från solen.

Källa: NE

ANNONS