Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

170914-folkrattsbrott-529993_se.gp_1.jpg
Mannen åtalas vid Södertörns tingsrätt i Huddinge kommun söder om Stockholm. Arkivbild.

Soldat som poserade med döda åtalas

En man som stred för den syriska armén lät sig fotograferas när han poserade med döda eller svårt skadade människor. Nu åtalas 32-åringen vid Södertörns tingsrätt, misstänkt för folkrättsbrott.

Det var i närheten av Damaskus, någon gång i slutet av januari 2014, som mannen enligt åtalet ska ha begått brottet. Han har fotograferats medan han poserat tillsammans med döda eller skadade människor, som kan ha tillhört motpartens väpnade styrkor eller civilbefolkningen. På bilden syns flera personer som ligger huller om buller och hur den misstänkte, iklädd uniform, har sin fot på en civilklädd persons bröstkorg.

Detta har inneburit "en allvarlig kränkning av den personliga värdigheten och därmed ett brott mot den internationella humanitära rätten", skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Eftersom människorna på bilden var avlidna eller "försatta ur stridbart skick" vid tidpunkten är de att anses som skyddade personer, enligt åtalet.

- Att han sätter en fot på bröstkorgen på en av personerna, det är där kränkningen ligger. Och så är han också medveten om att bilderna tas i krigspropagandasyfte, vilket är försvårande, har åklagare Henrik Attorps tidigare sagt till TT.

Den misstänkte mannen flydde senare Syrien och kom till Sverige 2015 för att söka asyl. Polisen fick ögonen på honom sedan privatpersoner tipsat om fotografier på mannen.

Mannen har enligt häktningspromemorian medgett att det är han på bilden, men att han tvingats till det av sina befäl. Han säger också att de döda på bilderna är IS-krigare som tillfångatagits av bybor.

Mest läst