Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/5

Sol och värme - så länge varar det

Under veckan ligger ett högtryck över hela landet som för in behaglig värme. – Det kommer vara fortsatt uppehåll de kommande dagarna, säger Kristoffer Molarin, meteorolog på Foreca.

Trots att det är den sista veckan i september kryper temperaturen upp mot 17 grader och solen visar sig över Göteborg. Och det fina vädret fortsätter under veckan som kommer. 

– Just nu har vi ett högtryck som styr vädret i hela landet, det ger uppehåll och har sedan i helgen fört in värme. Det är lite sensommarvärme, men den osäkra faktorn är molnen som ofta bildas under kvällarna. 

Vad kan vi förvänta oss för temperaturer? 
– Fortsatt uppehåll och temperaturer på 15-17 grader, men även osäkra molnprognoser. Ibland kommer solen spricka fram och ibland kommer det vara mulet. Vi kan tacka och ta emot att det är såna höga temperaturer i slutet på september. Det är ovanligt, säger Kristoffer Molarin.
 

Varm luft från södra Europa

Varmfronten började redan i slutet av förra veckan dra upp söderifrån. Och nu gäller det att njuta av värmen. 

– En varmfront kom med lågtryck från södra Europa och det innebär att luften långsamt cirkulerar över oss hela veckan. Det är ingen indiansommar, vilket innebär att det är sommarlikt väder i oktober, men nästan.
  

Kallare oktober att vänta 

Detta är förmodligen det sista vi ser av en temperatur över 15 grader. Under första veckan i oktober kommer kallare luft in från Baltikum och Ryssland.

– Oktober är i regel ingen varm månad, chansen är liten att det blir dessa temperaturer att se framemot igen. Med största sannolikhet är detta den sista stora värmen, säger Kristoffer Molarin.

Mest läst