Socialstyrelsen: Oro för planer på självmord

Socialstyrelsen bekräftar allvaret i oron för självmord bland unga ensamkommande. 50 kommuner, som svarat i en rundringning, känner till minst 68 försök till självmord under 2016 och 2017.

ANNONS
|

Förra veckan kunde GP berätta att allt fler ensamkommande känner sig så pressade att de överväger självmord. I grupper på sociala medier diskuteras tillvägagångssätt och en del uppmanar varandra att ta livet av sig tillsammans.

Under 2017 känner man till att tre ensamkommande har tagit sina liv. Rörelsen Vi står inte ut har även tidigare uttryckt en växande oro över situationen och nu ser Socialstyrelsen att deras oro är befogad. – Läget är mycket oroande, säger Annika Öquist, enhetschef på Socialstyrelsens avdelning för kunskapsstyrning för socialtjänsten, i ett pressmeddelande.

Socialstyrelsen har under veckan ringt till 50 slumpvis utvalda kommuner och frågat om de har kännedom om självmord och planer på självmord bland ensamkommande. Drygt hälften av kommunerna vet att det finns sådana planer. Sammantaget känner de tillfrågade kommunerna till 68 försök till självmord under 2016 och 2017. Bland de unga finns en rädsla för att bli utvisad, men också en oro för vad som ska hända med dem när de fyller 18 och då tvingas flytta från familje - eller HVB-hemmet där de bor.

ANNONS

Socialtjänsten måste se till det finns vuxna som kan ge stöd till de ensamkommande – oavsett var i asylprocessen de befinner sig, menar Annika Öquist.

Barnombudsmannen meddelade i går att de kommer att fram informationsmaterial till barn och unga om självmord samt utbilda personal som jobbar med ensamkommande. Enligt TT vill BO också att Rädda Barnens stödlinje för nyanlända utökar sina öppettider. Rörelsen Vi står inte ut anser att Sverige nu ska ge alla ensamkommande som kommit de senaste ett och ett halvt åren asyl. – Sedan får man tänka framåt hur man ska hantera barnen som kommer nu och göra ett bättre system, säger Kinna Skoglund från rörelsen till TT.

I dag kommer representanter för socialdepartementet, Socialstyrelsen, Ivo och Sveriges Kommuner och Landsting till riksdagens socialutskott för att diskutera de ensamkommandes situation.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

  1. Rädda barnens stödlinje: 020 - 077 88 20. Samtal på engelska, pashto, dari och arabiska. Varje dag, kl 15–18.
  2. Nationella hjälplinjen: 020-22 00 600. Alla dagar kl 13 - 22.
  3. SPES, Riksförbundet för Suicid Prevention: 08- 34 58 73. Alla dagar, kl 19- 22.
  4. BRIS - Barnens hjälptelefon: 116 111. Måndag-fredag kl. 15-21, helger kl. 15-18.
  5. Självmordslinjen: 90101 Chatt och telefon dygnet runt.
ANNONS