Socialdemokraterna ökar mest i ny mätning

Socialdemokraterna har ökat mest av alla partier sedan valet i september, det visar SCB:s stora undersökning som publicerades i dag. Men framförallt visar den att väljarna inte bryr sig särskilt mycket om regeringsförhandlingarna.
– Det är inget som väljarna går igång på, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

ANNONS
|

Två gånger om året gör Statistiska centralbyrån (SCB) en stor partisympatiundersökning som försöker uppskatta valresultatet om det hade varit val i dag.

Den senaste undersökningen, som släpptes på tisdagen, visar att Socialdemokraterna är det parti som ökat mest sedan sedan valet. I dag hade nästan en tredjedel av svenskarna röstat på partiet.

– Det stärker Stefan Löfven i hans uppfattning om att man var störst i valet, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, och understryker att Socialdemokraterna oftast går bra i SCB:s mätningar.

Utöver Socialdemokraterna är det enbart Sverigedemokraterna som ökar, men inte i någon större omfattning.

ANNONS

– Vi har inte sett någon populistisk reaktion mot att regeringsbildningen drar ut på tiden. Vilket kan vara en möjlig tankeställare för SD om man ska fortsätta lägga kraft på den här typen av retorik med att "systemet inte fungerar" och att det är "sandlådenivå", säger Jonas Hinnfors.

Höst utan fokus på sakpolitik

Centerpartiet, Vänsterpartiet, och Moderaterna har mer eller mindre oförändrat stöd. Medan Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet minskar något.

Enligt Jonas Hinnfors visar undersökningen att det egentligen inte har hänt särskilt mycket sedan valet och att regeringsspelet inte är något som får väljarna att byta parti eller block.

– Det bekräftar att väljarna behöver sakfrågor för att förflytta sig. Just nu finns det inget som får väljarna att ta det steget. Det har varit en hel höst utan fokus på frågor som berör väljarnas vardag, säger Jonas Hinnfors.

Men det ljumna intresset kan komma att ändras. Under förra veckan presenterade Centerns Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund varsin kravlista till S-ledaren Stefan Löfven.

Jonas Hinnfors menar att utfallet i förhandlingarna kan börja påverka väljarnas åsikter.

– Förhandlingarna kan ge sakfrågekonsekvenser och den konkreta politiken kan komma att ändras. Först då kan det verkligen finnas något som väljarna tar ställning till eller intresserar sig för.

ANNONS

Extra val kan bli annorlunda

Skulle Stefan Löfven bli nedröstad i den stundande statsministeromröstningen har talmannen Andreas Norlén endast två försök kvar. Misslyckas även de får han utlysa extra val.

Jonas Hinnfors vill betona att siffrorna från SCB:s undersökning inte behöver spegla utfallet i ett extra val.

– En sådan valrörelse skulle få en egen logik. Det kan dels bero på hur det blir mellan allianspartierna, om de lägger enskilda förslag som skiljer sig från varandra, eller slickar såren och organiserar sig om helhet, säger Jonas Hinnfors och fortsätter:

– Även Socialdemokraterna skulle i en sådan valrörelse få överväga om man ska fortsätta dra sig mot mitten, eller poängtera en tydlig vänsterkonflikt mot Alliansen.

Inte mycket hopp för Alliansen

Sammanfattningsvis visar mätningen att de rödgröna fortsatt är största block, i denna undersökningen med ett övertag med 5,4 procentenheter. I själva verket skulle det räcka med Socialdemokraternas och Vänsterpartiets mandat för att bilda ett block som är större än Alliansen.

Samtidigt har stödet för Alliansen inte ökat överhuvudtaget sedan valet.

– Man kan konstatera att detta inte tycks ge Alliansens särskilt mycket hopp om att de är på väg att ta övertaget från de rödgröna. Siffrorna pekar mest på att det inte hänt så mycket med undantag från att Socialdemokraterna skulle kunna vara något mindre oroliga för ett extra val, säger Jonas Hinnfors.

ANNONS

FAKTA: SCB:s Partisympatiundersökning november 2019

Undersökningen är riksomfattande och utfört med ett slumpmässigt urval som omfattades av 8966 röstberättigade personer, utan någon över åldersgräns.

De tillfrågade har fått svara på frågan ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?”.

Personerna i urvalet ges inledningsvis möjlighet att besvara frågorna via en webbenkät. Om de inte har besvarat webbenkäten har de senare under insamlingsperioden kontaktats via telefon.

Av urvalet har 20 procent ej anträffats (inkl. hemligt telefonnummer och saknar telefon), 3,3 procent har varit förhindrade att medverka och 24,1 procent har inte velat delta i intervjun. Det totala individbortfallet uppgår till 47,3 procent. Det totala antalet svarande är 4 721, vilket motsvarar 52,7 procent. Det förekommer också att personer inte velat besvara vissa frågor. Data samlades in under perioden 29 oktober till 27 november.

Källa: SCB

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS